Poslovna zona “Kreka-Sjever” u Tuzli: Proizvodni pogon izgradila jedna firma, krenuli infrastrukturni radovi i na drugoj

Tuzla će uskoro dobiti još jednu poslovnu zonu- “Kreka-Sjever”, u kojoj su svoja mjesta za gradnju već dobila pet proizvodno i izvozno orijentisanih preduzeća. Jedna od firmi već je izgradila svoj proizvodni pogon, a krenuli su infrastrukturni radovi na još jednoj.

“Kreka Sjever” predstavlja nastojanje Grada Tuzle da osigura što povoljniju poslovnu klimu za sve buduće investitore. Ovu poslovnu zonu, kao i razvojno- poduzetnički centar inkubator Lipnica, u četvrtak je obišla delegacija Grada Tuzle, predvođena gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

Zahvaljujući stvaranju uvjeta za razvoj ekonomije, u Tuzli je zabilježen rast broja privrednih subjekata. Prema mišljenju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića,to je zahvaljujući između ostalog, efikasnosti i zakonitosti rada u gradskoj Upravi. Gradonačelnik Imamović je izrazio svoje zadovoljstvo ekonomskim razvojem Tuzle, podsjetivši da je prema podacima Zavoda za statistiku, a koji se odnose na 2018. godinu, Tuzla evidentno BiH rekorder po broju poslovnih subjekata, gdje je zabilježeno 86 poslovnih subjekata na 1000 stanovnina.

˝Višemilionski investitori ulažu u poslovne subjekte u Tuzli jer ne nailaze na prepreke, zakonske, moralne, kao ni na sporost administrativnih službi. Razlog povećanja broja privrednih subjekata su i snažni poticaji koje Grad Tuzla obezbjeđuje firmama u startu, ali i firmama u razvoju. Poslovna zona Kreka Sjever je jedan takav poticaj u okviru kojeg je, prije svega, podržavana proizvodnja. Proizvodnja igračaka, metalnih konstrukcija, stolarije, aluminijske i plastične, prerada otpada, masovna proizvodnja peciva, itd. Obaveza investitora je da se pridržavaju najviših ekoloških standarda˝, rekao je Imamović i dodao: Cilj nam je razvoj proizvodnje i ravnomjerni razvoj svih grana ekonomije. Ono što je meni posebno zadovoljstvo da kažem: drago mi je da ovoj realizaciji svjedoči vijeć Mensur Alić. On je bio vrlo uporan i pun entuzijazma da se krene u ovakav projekat. Imamo 31 vijećnika u Gradskom vijeću i svi su podržali ovaj projekat, ali Mensur Alić je tu bio najglasniji iz razloga što ima empatiju prema privrednicima, jer je i on sam privrednik. Zna kako je njemu bilo na startu dok nije došao do razvijene firme.Zamolio sam ga da bude ovdje da prisustvuje realizaciji svoga sna, ali i našeg zajedničkog sna jer je Gradsko vijeće donijelo odluke o propozicijama zasnovanim na zakonima, kako bismo mogli krenuti u realizaciju ovog poticaja. Ovaj donedavno zapušteni prostor pretvoren je, poslije niza poteškoća, imovinsko pravnih i drugih, u prostor u kojem živi proizvodnja i stvaraju se nova radna mjesta. Ono što nam najviše treba˝.

Vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla Mensur Alić ( Tuzlanska alternativa), pokrenuo je inicijative za realizaciju projekata kada je u pitanju ekonomija. U svom obraćanju istaknuo da ne gleda koliko će radnika biti zaposleno u početku, jer kako je naglasio manje je to bitno sada. ˝Svaka firma koja tek počinje sa radom kreće sa malo uposlenih radnika, a za desetak godina firma utrostruči broj radnika˝, istakao je Alić.

Delegacija je obišla i novoizgrađeni poslovni pogon pekare Kabil, prvi izgrađeni poslovni objekat u Poslovnoj zoni Kreka Sjever, koji je izgrađen po najvišim evropskim standardima. ”Sve je na najvišim standardima. Meni je to posebno drago, jer su pekare Kabil dio kulturno istorijskog naslijeđa Tuzle. Mi smo sada u poslovnoj zoni, u proizvodnom pogonu, u fabrici budućnosti. A ta je budućnost počela u Tuzli 1939. godine. Jedna lijepa priča, važna za kulturno naslijeđe Tuzle, a u ovom momentu, vezano za ovu temu, važna je za ekonomski razvoj Tuzle. Visoki standard i visoki kvalitet proizvoda. Ja sam veoma ponosan na pekare Kabil˝, izjavio je gradonačelnik Imamović.

(TIP/RTV7)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU