Poslušajte savjete pekara: Treba li zaista zagrijavati rernu prije korišćenja

Napravili ste tijesto, poredali kolače, pripremili tijesto za hljeb, ali tek sada shvatate da ste zaboravili da zagrijete rernu.

Svi mi ponekad pređemo preko recepta ili jednostavno propustimo korak. Svi smo bili u ovoj situaciji u nekom trenutku i možda se zapitate da li možete da se izvučete bez prethodnog zagrijavanja rerne, piše profesionalni pekar Jahu.

Prethodno zagrijavanje rerne je jednostavno uključivanje rerne na željenu temperaturu pečenja unaprijed, tako da ona dostigne tu temperaturu prije nego što počnete da pečete.

Možda to uzimate zdravo za gotovo, ali vruća rerna pokreće sve vaše omiljene reakcije pečenja od samog početka. Pretvara lisnato tijesto u lisnato, stvara hrskavu koru za pitu i započinje drugi čin dvostrukog dejstva praška za pecivo.

Šta se dešava kada ne zagrijete rernu, zavisi od toga šta pečete. Svaka kategorija peciva zahtijeva različite reakcije aktivirane toplotom. Hajde da vidimo šta se dešava u svakom slučaju:

Kolačići i keks

Ako kolačiće pečete u hladnoj rerni, mogu se previše raširiti. Kolačići se oslanjaju na početnu toplotu i tako zadržavaju svoj oblik dok se mast u tijestu topi i širi. Pošto će kolačići duže da se peku, ima više vremena da voda ispari i izaći će suvi umjesto vlažni.

Takođe će izgledati blijedo, pošto se Maillardova reakcija odgovorna za zatamnjenje javlja tek na najmanje 140°C.

Torte i kolači

Pečenje kora za torte takođe može poći po zlu ako ne zagrijete rernu. Toplota širi vazdušne džepove nastale miješanjem putera i šećera, obezbjeđujući porast. Takođe aktivira prašak za pecivo dvostrukog dejstva. Bez početne toplote za pokretanje ovih procesa, kolači su gusti i ravni. Napraviće i deblju koru zbog produženog vremena pečenja, što kod torte obično nije poželjno.

Hljeb i peciva sa kvascem

Kada pečete veknu hljeba, kvasac postaje jači prije nego što umre od toplote. Toplota takođe uzrokuje da se gasovi u tijestu koje stvara kvasac brzo šire. Ovaj proces se zove aktivacija u rerni, a ako pečete hljeb, znate koliko je važan ovaj početni uspon i koliko ga je zadovoljstvo gledati.

Bez početnog udara toplote iz prethodno zagrijane rerne, do aktivacije neće doći. Kvasac živi duže, a vekna će propasti. Kora neće potamniti i propustićete ukuse tosta koji dolaze sa zlatno-braon koricom, prenosi Večernji list.

Pite i lisnato pecivo

Ako prethodno ne zagrejete rernu za pite i peciva, završićete sa mokrim pitama i ravnim pecivima okruženim bazenom rastopljenog putera.

BONUS VIDEO:

Poslušajte savjete pekara: Treba li zaista zagrijavati rernu prije korišćenja appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU