POSMATRANJE ISHRANE NA POGREŠAN NAČIN Zašto treba izbjegavati dijete sa interneta

Najčešća su ubjeđenja da je sasvim u redu početi sa primjenjivanjem trenutno popularne dijete iz nekog časopisa ili sa interneta.

Drugi se upuštaju u eksperimente sa pilulama i čajevima ili jednostavno gladuju. Sve je to, nažalost, pogrešno.

Pilule i čajevi za mršavljenje, koji se agresivno reklamiraju, ne pružaju rješenje problemima sa kilogramima jer oni utiču na centre za glad u mozgu. Tada osoba konzumira uobičajenu hranu, ali u manjoj mjeri. Po prestanku tretmana, tijelo uzvraća udarac. Apetit se povećava, pa nastaje još veći problem. Gladovanje je najgora odluka koja može da se donese.

NE MOŽETE DA SMRŠATE Iznenađujući razlozi zbog kojih ne gubite kilograme

A zašto su štetne uopštene, popularne dijete? Zato što je svaki čovjek različit. Razlikuju nam se metabolizmi, potrebe za energijom i nutritijentima. Evo primjera: osoba A radi kao prodavačica u supermarketu i ne kreće se tokom rada. Osoba B je fitnes instruktor, a osoba C je ljekar čiji rad podrazumijeva dnevne i noćne smjene. Razlikuju ih i navike u ishrani, genetika, fizička forma, visina, masa, procenat masti, mišića i vode u tijelu, krvna slika, krvni pritisak, kao i eventualna oboljenja, bilo da su akutna ili hronična. Sve pomenuto su varijabile koje utiču na izbor i količinu namirnica u ishrani. Nutricionista najbolje zna ko, kada, koliko i šta treba da pojede, jer ako bi osobe A, B i C imale identičan plan ishrane, prva bi se ugojila, druga smršala, a treća eventualno ostala na nekom optimumu. Ovo je samo pod uslovom da su sve tri osobe zdrave. Ako su bolesne, situacija postaje komplikovanija, jer treba uzeti u obzir i namirnice koje osobe smiju ili ne smiju da koriste.

Ishrana bolesnih osoba

Bolesnim osobama je od suštinske važnosti da konzumiraju prave namirnice jer hrana može da bude lijek, ali može i da pogorša postojeće stanje ili da stvori novi zdravstveni problem. Ono što je za dijabetičare dobro, ne mora da bude dobro za osobe koje pate od gastritisa. Čak i manje opasna stanja, poput povišenog krvnog pritiska ili holesterola, ne smije da se ignorišu, prenosi „Politikin magazin“.

DIJETA ANASTASIJE RAŽNATOVIĆ Ishrana koja joj je pomogla da smrša 20 kilograma

Vježbanje je neophodno

Treba istrajavati u stavu da je fizička aktivnost bitna za sagorijevanje masti. Mišići su „fabrike“ za sagorijevanje masti, ali neke popularne dijete idu ka tome da se ne koriste cijele grupe namirnica i da se izbjegavaju fizički napori. Ugljeni hidrati su gorivo, ali ako se previše unose one će se transformisati u masti. Masti su, opet, važne za sintezu hormona, prenos vitamina i još nebrojeno mnogo uloga. Baš kao i ugljene hidrate i masti, bjelančevine treba unositi onoliko koliko je tijelu potrebno. Ignorisanjem fizičke aktivnosti sigurno će se izgubiti na mišićnoj masi, a tako se gubi i mogućnost da se troše kalorije iz masti. Mišići mogu da se sačuvaju redovnom fizičkom aktivnošću i pravilnom ishranom.

BONUS VIDEO:

POSMATRANJE ISHRANE NA POGREŠAN NAČIN Zašto treba izbjegavati dijete sa interneta appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU