2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Postavljanjem LED javne rasvjete u BiH računi bi se smanjili za 60 posto

  ()

  Javna rasvjeta je, uz troškove grijanja, jedna od najvećih stavki u javnim budžetima u Bosni i Hercegovini. Nažalost, većina ulične rasvjete još uvijek koristi neefikasne tehnologije kao što su fluorescentne sijalice, sijalice sa žarnom niti i sijalice sa živom s niskim pritiskom.

  Kako bi se napravila modernizacija javne rasvjete u općinama UNDP je, uz podršku Vlade Slovačke Republike, proveo analizu kako bi identificirao optimalni poslovni model za energetski efikasnu rekonstrukciju sistema ulične rasvjete i proces njegove praktične primjene. Najbolje prakse i rješenja iz EU su prezentirani i o njima se razgovaralo s općinskim zvaničnicima na radionici održanoj u prostorijama UN-a u Sarajevu, piše klix.ba

  Tom prilikom je ambasador Slovačke Republike u BiH Martin Kačo istaknu: “Drago mi je što će finansijski doprinos Slovačke Republike i prijenos znanja i iskustava slovačkih stručnjaka donijeti dugoročno rješenje koje će potaknuti privatna javna ulaganja u energetski efikasnu javnu rasvjetu u Bosni i Hercegovini”.

  Iako bi projekti LED rasvjete mogli smanjiti budžetske troškove kroz mjesečne uštede i do 60% u računima za komunalne usluge, visoka početna ulaganja, dugo razdoblje povrata i smanjenje općinskih budžeta predstavljaju prepreke za zamjenu sistema u većini općina.

  Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a, izjavio je: “Od presudne je važnosti osigurati da optimalni model bude dostupan i operativan u općinama, jer će to poslužiti kao osnova za dalja ulaganja i proširiti opcije za investicije općina putem javno-privatnog partnerstva i ESCO-a”.

  Također je dodao da bi se općine u BiH trebale prebaciti na korištenje efikasnih rješenja za javnu rasvjetu kako bi se smanjila potrošnja energije i smanjile emisije CO2.

  Model za koji se opredijeli većina općina poslužit će kao osnova za dalje aranžmane, partnerstva i ulaganja u nadogradnju i izradu energetski efikasnih sistema javne rasvjete. Izvještaj će biti dovršen u augustu 2019. godine.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO