Postavljen šator ispred KCUS-a: Svi koji dolaze će biti pregledani i identificirani

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu postavljen je šator kroz koji će prolaziti svi koji budu dolazili u ovu zdravstvenu instituciju, kao prevencija od širenja novog soja koronavirusa. Već je zatvorena kapija i svi koji ulaze na KCUS moraju proći kroz prijavnicu.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao je da je šator postavljen na zahtjev KCUS-a da bi se obezbijedio jedan trijažni prostor.

“Postavljeno je da bi pacijenti koji dolaze po nalaze ili iz nekog drugog razloga ulaze mogli biti prekontrolisani. Svi će biti pregledani, testirani, popunit će odrene upitnike o tome imaju li simptome.Poduzimaju se sve potrebne radnje da bi mogućnost ulaska zaraze u KCUS bila svedena na minimum”, kazao je Solak za Radiosarajevo.ba.

On smatra da će se i ostale zdravstvene ustanove na ovakav način trijaže zaštititi.

“Ekipe FUCZ-a su na terenu. Danas imamo sastanak svih premijera, minsitara i drugih nadležnih službi koje su uključene u ovaj problem. Mi smo već pripremili neke mjere o kojima ćemo razgovarati. Jučer smo na sjednici Vlade FBiH donijeli i odluke o nabaci opreme”; rekao je Solak.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU