Postignut dogovor o zbrinjavanju onkoloških pacijenata u TK

U Tuzlanskom kantonu danas je održan sastanak sa ministricom zdravstva TK Dušankom Bećirović povodom pružanja usluge radioterapije onkološkim pacijentima sa područja TK.

U cilju prevazilaženja problema onkoloških pacijenata s područja Tuzlanskog kantona danas se ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović sastala sa v.d. zamjenikom direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Suadom Bijedićem, pomoćnikom direktora za medicinske poslove JZU UKC Tuzla Igorom Hudićem, onkolozima – načelnicom Klinike za onkologiju i radio terapiju Šefikom Umihanić i šefom Odjeljenja za radioterapiju Hasanom Osmićem te predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. 

Sastanak je organiziran na inicijativu zamjenika direktora Bijedića a bio je prilika da se sagledaju mogućnosti pružanja usluge radioterapije onkološkim pacijentima sa područja TK u drugim kliničkim centrima na području FBiH dok se ne nabavi linearni akcelarator za UKC Tuzla, a novac za finansiranje ovih usluga već je obezbijeđen sa federalnog nivoa.

Bila je to prilika za razmjenu informacija o broju pacijenata koji bi u narednom periodu trebali biti zbrinuti u Kantonalnoj bolnici Zenica ili kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru s fokusom na pacijente koji zahtijevaju hospitalizaciju.

Također je rečeno da je od ove sedmice povećan broj pacijenata koji će biti zbrinuti u zeničkoj bolnici.

Kako bi se što efikasnije riješio ovaj problem na sastanku je također, kako je saopćeno, razgovarano o listama čekanja na citostatike. 

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU