Potpisan novi kolektivni ugovor sa sindikatima obrazovanja SBK

Premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo potpisao je nove kolektivne ugovore sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja s područja tog kantona.

Novi kolektivni ugovor donosi niz poboljšanja kad su u pitanju radnička prava, a potpisan je nakon godinu dana pregovaranja.

  • Potpisivanjem ugovora Pravilnik o vrednovanju i napredovanju će se potpuno implementirati, prosvjetari će imati mogućnost dobiti status i zvanje mentora i savjetnika, koji nose i veći platni koeficijent – kazala je predsjednica Nezavisnog sindikata djelatnika srednjih škola KSB Nada Jukić.

Dosad ostvarena prava, po riječima predsjednika Neovisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KSB Muhameda Pajića, u potpunosti će biti zadržana.

  • Zadržali smo sva prethodna prava, a određena prava smo podigli na višu razinu. Također, određena prava iz radno-pravnog statusa su poboljšana. Našli smo način i da zadržimo ljude bez dijela norme kroz tehnološki višak i mogu reći da smo zadovoljni – dodao je Pajić.

Premijer Lendo istaknuo je kako će primjena novih kolektivnih ugovora na godišnjoj razini koštati KSB oko milijun maraka.

  • Ugovor smo potpisali na zadovoljstvo svih. Za jedne je na tri, za druge na dvije godine. Željeli smo da odnos bude javan i transparentan i da imamo zadovoljne one koji će prenositi najvažniju investiciju, a to je znanje. Generalno, najveći dio budžeta, oko trećine, izdvaja se za obrazovanje. Za ovo što smo sad planirali to je godišnji rast oko milion maraka – rekao je Lendo.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU