Potpisani ugovori o dodjeli podsticaja za jačanje konkurentnosti privrede

U sjedištu kantona danas su potpisani ugovori sa korisnicima podsticajnih sredstava iz Programa podrške razvoja konkurentnosti privrede, investiranja u opremu, obuke radne snage, promocije i sajmova, standarda i kontrole kvalitete te patenata.

Kantonalno ministarstvo za privredu za ove namjene izdvojilo je 685 hiljada konvertibilnih maraka, a 27 preduzeća sa područja ZDK dobilo je ovaj podsticaj.

Iako je riječ o značajnim sredstvima, smatram da privreda Zeničko-dobojskog kantona zaslužuje više te će i u narednoj godini opredjeljenje naše vlade biti poticaj i pomoć našim privrednicima. U narednoj godini mi ćemo nastojati olakšati samo apliciranje na naše poticaje kao i pružanje podrške našim privrednicima, a sve u cilju boljeg i prosperitetnijeg privrednog ambijenta“, kazao je Samir Šibonjić, ministar za privredu Zeničko- dobojskog kantona.

Jedan od privrednika koji je danas dobio podsticaj je i Edin Mujkić iz Zavidovića koji se već godinama bavi pekarskom djelatnošću te zapošljava 35 radnika.

Bilo kakva podrška je od velikog značaja. Osim u finansijskom smislu, ova podrška znači i u motivirajućem smislu jer kada vam država pomogne sa ovakvim značajnim sredstvima onda imate volju i želju da se još više trudite. Ja ne želim da se žalim na našu državu i smatram da je država kao dijete. Može vas privremeno razočarati i naljutiti, ali dijete i državu čovjek ne može ne voljeti. Uslovi poslovanju jesu otežani posljednjih mjeseci, ali je na nama da se malo više potrudimo i svojim primjerom i doprinosom da pomognemo da ova država ide naprijed”, kazao je Edin Mujkić.

Naš je cilj da privreda u Zeničko-dobojskom kantonu dodatno jača, iako je u ovom trenutku možemo nazvati kičmom privrednog razvoja u Federaciji BiH. U budućnosti ćemo, a i u narednom budžetu posebnu pažnju posvetiti privredi, razvoju i podsticaju privrede jer jako je važno zadržati mlade ljude ovdje da ostanu i rade“, kazao je Nezir Pivić, premijer Zeničko- dobojskog kantona. (B. D.)

The post Potpisani ugovori o dodjeli podsticaja za jačanje konkurentnosti privrede appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU