14 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Potpisnici Deklaracije usaglasili stavove u vezi najavljenog donošenja odluka OHR-a

Potpisnici Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u Bosni I Hercegovini na putu u EU i NATO, kao najznačajniji i najbrojniji društveni pokret u BiH koji obuhvata više od 45 organizacija civlnog društva, predstavnika akademske zajednice i političkih organizacija, održali su danas vanredni sastanak na kojem je usaglašeno nekoliko stavova i principa povodom najavljenog donošenja odluka OHR-a o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

Vijeće za provedbu Deklaracije pozdravilo je stavove OHR-a koji bi unaprijedili integritet izbornog procesa u BIH i onemogućili blokade rada institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Potpisnici Deklaracije smatraju da je donošenje odluka OHR-a koja se tiču izmjena Izbornog zakona BiH nakon što su izbori već raspisani, u suprotnosti sa evropskom demokratskom praksom i tradicijom. Ustavnim i izbornim reformama u BiH treba pristupiti nakon provedenih općih izbora, i to ne samo za teritoriju FBIH, već za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.

Kako navode, prijedlozi OHR-a objelodanjeni u javnosti, posebno oni koji se odnose na uvođenje etničkih procenata u kantonima prilikom izbora delegata u Dom naroda FBIH kao i izmijenjenog broja delegata prilikom izbora rukovodstva Federacije BiH nisu utemeljeni u evropskim pravnim dokumentima. Protivni su Konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, pravosnažnim presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, Rezoluciji Vijeća Evrope 1513, Mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine, i kao takvi su potpuno neprihvatljivi.

www.tvsa.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU