Potresno svjedočenje majke ubijene doktorice Alme Suljić: Cijela sudnica plakala

Publika u prostoriji do sudnice plakala je zajedno s Adelom Suljić, majkom doktorice Alme Suljić, u nastavku suđenja Arminu Berberoviću, optuženom za tešku saobraćajnu nesreću u sarajevskom naselju Marindvor, u kojoj su poginule doktorice Azra Spahić i Alma Suljić.

Nesreća se desila 26. maja 2023. godine u 23:30 sati na raskrsnici ulica Maršala Tita i Dolina, kojom prilikom je Berberović automobilom na licu mjesta usmrtio Azru Spahić, a Almi Suljić nanio povrede od kojih je naknadno podlegla.

U potresnom svjedočenju, koje je na momente prekidala, Adela Suljić je za tešku nesreću saznla od kćerke Edine koja je kobne noći bila s Almom i Azrom, te i sama bila teško povrijeđena.

– U petak navečer u pola dvanest bila sam kući. Zazvonio je telefon nazvala me plačući i rekla da ih je udario auto. Rekla sam: “Ok dobro nije ništa strašno“. Ona je na to rekla: „Mama, Azra nije dobro, mislim da nije živa. Alma nije dobro”. Edina je cijelo vrijeme plakala, bila je izgubljena – kazala je na početku Adela Suljić.

Pozvala je Alminog supruga i odmah su svi otišli u KCUS, Alma je već bila u komi.

– Kad sam došla Edina je bila sva krvava. Njen obraz je bio zguljen, tekla joj je krv, slomljen joj je bio zub i rasječena usna. Imala je bijeli sako na sebi koji je bio natopljen krvlju. Kasnije mi je rekla da je to bila Almina krv – navela je majka Adela.

Porodici su predali Almine stvari, njen nakit koji je bio sav krvav i narukvicu koja joj je bila na ruci, bila je sva izlomljena. Alma je bila intubirana je i prebačena na Kliniku za anesteziju i reanimaciju KCUS-a. Adela je insistirala da se pregleda i Edina koja je nakon udara udarila glavom.

Nakon toga ljekari su im saopćili užasne vijesti kad je u pitanju Almino stanje.

– Rekli su nam da joj je slomljena lobanja na više mjesta, da ima slomljene sinuse, kičma joj je bila polomljena na više mjesta. Rekli su da odavno nisu imali težeg pacijente. Na sva naša pitanja kakve su prognoze, apsolutno nisu imali odgovora – kazala je Adela Suljić.

Porodica je svaki dan bila u Kliničkom centru, čekajući trunku nade u Almino ozdravljenje, ali svaki dan dobijali su samo gore informacije.

– U subotu 27. maja Alma je prvi put hitno operisana, došlo je do izljeva krvi u mozak, bila je na vagi života i smrti. Operacija je prošla dobro. Sutradan je imala još jednu hitnu operaciju, došlo je do oticanja mozga. Bili smo na razgovoru rečeno je da joj je veći dio mozga nepovratno oštećen, da su pluća u kritičnom stanju. Pitali smo kakve su prognoze, nisu odgovarali – priča majka.

U ponedjeljak ujutro ona i suprug krenuli su u Bihać na dženazu rahmetli Azri Spahić, osjećali su potrebu i želju da odu na dženazu. Kada su već bili na autoputu pozvao ih je Almin suprug da se hitno vrate jer se Almino stanje pogoršalo i da su joj otkazala pluća.

Morali su potpisati odobrenja da se Alma stavi na specijalni aparat bez kojeg njena pluća ne bi mogla raditi i odmah bi preminula.

– Morali smo da biramo između smrti i trunkice spasa. Priključena je na aparat, ljekari su pokušavali da urade sve što je u njihovoj moći. Da Klinički centar nije imao taj aparat Alma bi odmah preminula. Sve je bilo jako rizično. Mi smo svaki dan bili gore, svaki put dobijali smo isti odgovor da težeg pacijenta odavno nisu imali i da je sve u Božjim rukama – kazala je Adela Suljić.

Uz tešku pauzu i plačući nastavila je svoje svjedočenje te kazala da je njena kćerka Alma bila u komi četiri sedmice. Od momenta udara izgubila je svijest i nikada više nije došla sebi.

– Bila je u komi do 23. juna, u petak. Tri puta sam ušla da je vidim, zadnji put kad sama došla – krenula je da priča majka, te je teškom mukom nastavila:

– Bilo je to u četvtak navečer 22. juna. Otišli smo zadnji put gore, zadnji put kada sam je vidjela. Prva dva puta kada sam je vidjela bila joj je glava obmotana, bila je pokrivena, uspjela sam da joj vidim noge, stopala i šaku, otkucaji srca su joj bili na 36 – jecajući je nastavila majka Adela:

– Svi smo došli da se oprostimo. Ja sam joj rekla da se ne boji, da smo svi tu. Pustili su da se oprostimo.

Doktorica im je 23. oktobra u 00:53 sati, obavijestila da je Alma preselila.

– Alma nije bila prepoznatljiva, Ja sam nju prepoznala samo po šakama i stopalima, to je ostalo isto, cijelo tijelo je bilo natečeno to nije bila ista osoba – objasnila je majka Adela.

Nakon što je završila sa svjedočenjem Adela Suljić se obratila sudskom vijeću.

– Samo bih vas zamolila da se uzme u obzir sve ovo što se desilo. Zamolila bih da časni sud da uzme u obzir da je Alma bila jedna izvrsna, natprosječno inteligentna i fina osoba, koja je poštovala zakone. Zamolila bih da se uzme u obzir naš gubitak, naša bol, izgubili smo jedno dijete, drugo je teško povrijeđeno. Mi ustvari više ne živimo, mi smo mrtvi, mi se trudimo da preživljavamo. Zamolila bih da uzmete sve u obzir i da se počiniocu dodijeli maksimalna kazna i nadam se da će ga pravda stići na onom svijetu, jer na ovom nema kazne i nema pravde za ovakve ubice – navela je Adela Suljić.

Majka se potom obratila optuženom Berberoviću koji je cijelo vrijeme sjedio pognute glave.

– Bilo bi lijepo da me barem pogleda u oči ako može. Da vidim oči ubice mog djeteta – kazala je majka nastradale Alme Suljić.

Danas je svjedočio i Damir Trbović koji je kritične noći vidio crveni Mercedes kojim je upravljao Berberović, a koji je išao brzinom većom od 50 kilometara. Svjedok je kazao da je vozač mijenjao pravac, radio “slalom”, te da je tri puta pokušao da koči, ali da je zbog brzine izgubio kontrolu, dobio skije, zarotirao se, udario u djevojke i u pekaru. Svjedok je kazao da je vozač bio izgubljen, te da ga je policija brzo odvela. Također je potvrdio da su djevojke prelazile ulicu kad im je na semaforu bilo zeleno svjetlo.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU