Potvrđeno: Pronađena još jedna masovna grobnica stradalih Srebreničana kod Višegrada

Amor Mašović, direktor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da je na području Višegrada otkrivena masovna grobnica u kojoj se nalaze tijela žrtava ubijenih u Višegradu 1992. godine i srebreničkom genocidu tri godine poslije.

On je kazao da je lokaciju grobnice otkrio svjedok. ”Mikrolokacija je Gradina, općina je Višegrad. Na toj lokaciji je ranije otkrivena grobnica sa žrtvama genocida u Srebrebnici. Pomogao nam je svjedok koji nam je rekao da su tu i žrtve iz Višegrada, ali i genocida u Srebrenici”, rekao je Mašović.

Potom je kazao da se radi o zahtjevnom terenu. ”Vrlo zahtjevan lokalitet, žrtve su ubijene, a potom je minirano to područje, tako da je ogromno kamenje prekrilo tijela žrtava. Potrebno je rezati to kamenje.

Ne možemo govoriti o broju žrtava jer to ni svjedok nije znao kazati”, dodao je on. Podsjećamo, u Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995. godine u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici.

(Tuzlanski.ba)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU