Povećanje budžeta za borce

Rebalansom kantonalnog budžeta i povećanjem sredstava budžet za boračku populaciju iznosi 16, 4 miliona KM što je više za 1,1 milion i predstavlja najveći iznos od osnivanja ministarstva. Prema riječima Fahrudina Čolakovića, resornog kantonalnog ministra sredstva će biti opredijeljena za povećanje transfera za liječenje, kao i za banjsko-klimatsku rehabilitaciju te za egzistencijalne naknade.

Izmjenama Zakona uvode se novi korisnici, a to su supružnici umrlih demobilisanih boraca te će i oni biti uključeni u budžet. Korisnici egzistencijalnih naknada do sada su za svaki mjesec učešća u ratu dobijali 4KM i to je oko 180 KM. Naravno da je riječ o malim sredstvima i idemo u pravcu da se ona povećaju. Već su sredstava obezbijeđena da povećanje bude na 5 KM i očekujemo da će to povećanje stupiti na snagu odmah nakon što se reguliše Zakonom, a vjerujem da će to biti u narednih mjesec i po dana“, dodao je Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK.

Od 2015. godine Vlada Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Ministarstvom za boračku populaciju provodi projekat zapošljavanja boračke populacije te je od tada otvoreno nekoliko firmi koje su i danas aktivne.

Zavisno od potreba mi svake godine opredijelimo novčana sredstva za ove namjene. Ove godine nastavili smo zapošljavanje ne samo u okviru ovog ministarstva nego zajedničkim projektom kojeg radimo sa Federalnim zavodom za zapošljavanje. Riječ je o zapošljavanju samo djece šehida i poginulih boraca, a ostale kategorije zapošljavaju se putem projekata koje realizuje ovo ministarstvo. U ovoj godini za zapošljavanje i samozapošljavanje Ministarstvo je izdvojilo 100 hiljada KM dok je istim iznosom projekat podržao i Federalni zavod za zapošljavanje. Kompletna procedura zapošljavanja ide putem Službe za zapošljavanje ZDK koji će projekat implementirati putem svojih službi širom kantona.” (B. D.)

The post Povećanje budžeta za borce appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU