Poznat identitet prevaranata koji su preko Vibera građanima uzeli novac

Pripadnici Federalne uprave policije predali su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo Envera Đedovića (30), Denisa Misića (30) i Nilema Borića (50), koji su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela prevare.

Portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić potvrdila je da je za osumnjičene određeno 24-satno zadržavanje.

– Nakon što budu ispitani, postupajuća tužiteljica će odlučiti o eventualnom prijedlogu za pritvor – navela je Bavčić.

Iz FUP-a je saopćeno da su u prethodnom periodu primili više prijava protiv ove kriminalne grupe koja se sumnjiči da je u periodu juni–decembar 2019. godine neovlašteno došla do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine.

Uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali su poruke u kojima su prikazivanjem lažnih činjenica oštećene obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona „UniCredit banke“, „Raiffeisen banke“ i „Fondy fondacije“, a nakon čega su oštećeni, ne sumnjajući da se radi o prevari, dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, prenosi avaz.

Osumnjičeni su potom pribavljene podatke s platnih kartica upotrebljavali za online internet klađenje, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su pribavili znatnu imovinsku korist. Riječ je o desetinama hiljada maraka.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU