12 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Pozorište mladih Tuzle: Film ‘Trainspotting’ u okviru TuzlaScopea

Film ‘Trainspotting’ će imati svoju projekciju u nedjelju, 16. juna, sa početkom u 19:30 na sceni Pozorišta mladih (dvorana Kaleidoskop).

Divlje, nekonvencionalno putovanje na tragu Rablea kroz najmračnije kutke edinburškog podzemlja vodi nas do Marka Rentona (Ewan McGregor), koji se pokušava odviknuti od heroina. Vidimo kako je droga uticala na njegov odnos sa porodicom i prijateljima. Grupa nezadovoljnih mladih Škota okreće se heroinu u pokušaju da izbjegne banalnu svakodnevicu. Tad počinju patiti od posljedica i otkriju da nema jednostavnih rješenja za iskonsku samoću i životnu bol.

Režiser Danny Boyle je filmsku adaptaciju romana Irwina Welsha pretvorio u rad koji definira doba, koji je uhvatio i oblikovao trenutke popularne kulturne historije. Film je nominovan za Oskara za najbolji scenarij, a osvojio je brojne nagrade na festivalima.

Projekcija je dio projekta ‘TUZLASCOPE’, pokrenutog tokom 2018. godine u saradnji sa JU Kinotekom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a kojeg finansira Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Centra za kulturu Tuzla. Plan projekta čine redovne projekcije filmova na 35mm filmskoj traci, snimanje kratkih filmova, realizacije filmskih radionica te izložbe filmskih plakata. Tvorac ideje ove vrste je dugogodišnji član Udruženja ‘Mladi Tuzle’ i Pozorišta mladih Tuzle Benjamin Bakija.

Za više informacija i rezervacije: 061 365 600

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima