Pred punim gledalištem premijerno izvedena predstava „Medeja“

Predstava „Medeja“ prema dramskom tekstu grčkog tragičara Euripida, u režiji Stevana Bodrože i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica premijerno je izvedena pred punim gledalištem na Velikoj sceni Zeničkog pozorišta. 760. premijera ove teatarske kuće je upriličena u subotu, 27. januara i ujedno je treća premijera u ovoj pozorišnoj sezoni.

Ovo je Bodrožina četvrta režija koju potpisuje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a prema njegovim riječima, Euripid je prvi psiholog dramaturgije zapadnog svijeta, te je istakao da je zbilja zastrašujuće kada se suočimo sa neprolaznošću ljudskih problema, mrakova ljudske psihe i čovjekovih nesnalaženja sa samim sobom. Kako je kazao, tek kada dođe do situacije ostavljanja i napuštanja drage osobe, tada se vidi i može se spoznati kakvog je ko „kova“ i šta to izlazi iz ljudske duše. Kod Medeje postoji veliki ponos, bol, ali postoji i „narcistička rana“, nemogućnost da se oslobodi bola na zdrav način zbog čega tone u patologiju. Kako je kazao Bodroža, to potonuće u patologiju je nevjerovatno istančano, duboko i moderno od strane Euripida. Bodroža smatra da ovakve tekstove treba postavljati i zbog borbe za mentalno zdravlje i zato da čovjek treba shvati da nikad nije izolovan koliko misli i da nikad ne treba povjerovati u demone koji mu se pojavljuju. Medeja je usamljena žena u društvu u kojem živi, ona je varvarka i to se očituje u njenom ponašanju.

U predstavi igraju: Lana Delić, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Siniša Vidović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Sabina Kulenović, Osman Efendić / Alem Hamzić / Muhamed Jusić. Dramaturgiju i jezičku adaptaciju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka. Saradnik za govor je bio Mehmed Porča, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret i koreografiju predstave je bio zadužen Emir Fejzić.

Reprizne izvedbe predstave „Medeja“ su zakazane za petak, 2. februar i za subotu 3. februar u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. 

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

pred punim gledalištem premijerno izvedena predstava „medeja“ pred punim gledalištem premijerno izvedena predstava „medeja“

The post Pred punim gledalištem premijerno izvedena predstava „Medeja“ appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU