Predložen pritvora za Dženisa Kadrića i Alema Hodovića osumnjičene u Sky predmetu ‘Consigliere’

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene Dženisa Kadrića, rođenog 1989. godine u Sarajevu, nekadašnjeg uposlenika Federalne uprave policije i Alema Hodovića, rođenog 1983. godine u Priboju.

Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, da su se osumnjičena lica duže vrijeme bavila organiziranim kriminalom, povezanim sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, a sve sa ciljem sticanja velike protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi, odnosno skupocjenim vozilima i velikom broju nekretnina.

Akcija je provedena na području Sarajeva pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici MUP-a KS, a podršku je pružala Obavještajno sigurnosna agencija BiH s kojom je ostvarena intenzivna saradnja.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, vojno-komunikacijska oprema, četiri puške, kao i četiri pištolja, dva skupocjena motorna vozila, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU