Prednosti i nedostaci štednih žarulja

Mnogo je toga već rečeno o štednim žaruljama, no imate li još uvijek sumnje zašto ih koristiti u nastavku navodimo neke od argumenata. Jeste li znali da je prije svega važna njihova učinkovitost, označena slovima od A do G?

Naime samo se upotreba energetski učinkovitih proizvoda označenih slovom A, smatra uštedom energije. Osim uštede važan je i rok trajanja odnosno broj sati osvjetljenja. Štedne žarulje su kompaktne fluorescentne svjetiljke koje troše 75 posto manje električne energije od klasičnih žarulja i traju deset puta dulje, prenosi Miss7.

Sve štedne žarulje sadržavaju živu koja je otrovna i u slučaju loma s njima treba postupati oprezno te izbjegavati njihov izravan doticaj s kožom. Svjetlost žarulje koja štedi energiju je meka i ujednačena. To je ugodnije za oči i nećeš žmirkati. Štoviše, moguće je odabrati željenu boju, jer postoje štedne žarulje koje daju bijelu svjetlost, hladnu, toplu i druge boje.

Početna svjetlosna efikasnost LED žarulja je znatno viša od štedne žarulje, a energetski je efikasnija. LED svjetla su sigurnija od žarulja i štedljivih žarulja. To je zbog toga što je potrošnja energije jednog LED-a vrlo niska, zahtjevi na provodnoj liniji nisu visoki, a kvar na kratkom spoju uzrokovan starenjem linije manje je moguć.

LED štedne žarulje su najmanje štetne žarulje (nemaju živu), ali kao i sve štedne žarulje uobičajeno je imaju najveći energetski skok u jednom dijelu spektra zračenja. Činjenica je da je svjetlost LED žarulja i dalje neugodno hladno-plavkasta. Nažalost neki modeli LED žarulja zbog uštede se koriste istim trikom koji se koristi i kod fluorescentnih žarulja: žarulja se sastoji od nekoliko LED dioda jake snage koje emitiraju u plavom ili UV području, a zatim se fosfornim slojem ovo zračenje prilagođava na određeni spektar vidljive svjetlosti. Kao nuspojavu ovog principa rada moguće je da i pojedini modeli LED žarulja isijavaju UV zračenje. Jeste li znali da učestalo uključivanje i isključivanje skraćuje vijek trajnosti LED žarulja.

prednosti i nedostaci štednih žarulja

Kad su zamijenili običnu žarulju, svi su primijetili da iz nje izlazi puno topline. Ponekad je čak i teško dodirnuti je rukama, jer je žarulja jarkoplava jako vruća. Opcija uštede energije nema takav problem zbog niskog prijenosa topline. Sve gore navedene razlike ukazuju na primjetnu prednost štednih žarulja. Često se govori o njihovoj visokoj cijeni, no uzmu li se u obzir ostali benefiti isplativo je.

Sve tzv. štedne žarulje uz mnoge dobrobiti ipak imaju donekle i negativan utjecaj na okoliš. Iako su na prvi pogled energetski štedljivije i puno duže traju, energija koja se utroši na proizvodnju štednih žarulja je puno veća nego što se upotrijebi za proizvodnju običnih žarulja. Utrošak materijala je mnogostruko veći. Za štedne žarulje se koriste materijali koji se teško mogu reciklirati ili su veoma toksični stoga predstavljaju ogroman utrošak energije za zbrinjavanje otpada (živa, plastika). Štedne žarulje imaju tendenciju da im jakost svjetlosti opada s vremenom pa se procjenjuje da se jačina svjetlosti može smanjiti i do 40% tijekom radnog vijeka.

LED je skraćenica za light emitting diode (svjetleća diodu). LED rasvjetni proizvodi proizvode svjetlost otprilike 90% učinkovitije od žarulja s žarnom niti. Štedna žarulja ili kompaktna fluorescentna žarulja vrsta je fluorescentne cijevi. Štedne žarulje za istu količinu svjetlosti troše manje električne energije od žarulja s žarnom niti, imaju duži vijek trajanja, ali su zato dosta skuplje i zbog sadržaja žive, potencijalno opasne po zdravlje ljudi i okoliš.

Koja je razlika između LED i štednih žarulja?

LED žarulje ne sadrže živu, napravljene su od plastike tako da se ne mogu razbiti, ne zrače u UV spektru, tako da ne mogu uzrokovati rak, a njihovo svjetlo ne treperi – što se zna događati kod starijih CFL žarulja – tako da ne postoji ni opasnost od migrena ili epilepsije.

prednosti i nedostaci štednih žarulja

One su svakako zdravije od CFL žarulja, ali su i dosta skuplje. Pritom treba imati na umu da one koriste 50 do 90 posto manje energije od običnih žarulja, a traju i do 50.000 sati. Dakle, ako se koriste osam sati dnevno, to je oko 17 godina. Prosječna štedna žarulja kroz četiri godine rada ostvarit će uštedu od oko 130 KM.

LED štedna žarulja koja štedi energiju

LED svjetiljke, zahvaljujući boljim svojstvima i nižim cijenama, najčešće se koriste kao izvor svjetlosti. One se gotovo uopće ne zagrijavaju, dugo traju (npr, neki modeli svijetle i do 50.000 sati). Usporedimo li ih s tradicionalnim žaruljama, troše čak 80 posto manje energije. Primjenom štedljivih žarulja ne samo da smanjujemo potrošnju električne energije, već su i potrebe za njezinom proizvodnjom manje, pa se posljedično u atmosferu emitira i manja količina štetnih tvari koje pri tome nastaju.

Jesi li znala da iako na rasvjetu u prosječnom kućanstvu otpada oko 1.5% ukupne potrošnje energije, promatra li se to na razini cijele Europe, ostvaruju se znatne uštede s aspekta energetike i ekologije. Naime, manjom potrošnjom električne energije smanjuju se i emisije ugljičnoga dioksida, koji nastaje pri njezinoj proizvodnji – a to smanjenje bi moglo biti na razini svih proizvodnih pogona cijele Europe čak 20 milijuna tona godišnje, prenosi Miss7.

Nisi li sigurna kako odabrati štedljivu žarulju, preporuka je da se bira skuplja varijanta od poznatog proizvođača jer će tada dulje trajati. Iako postoje studije koje upozoravaju da štedne žarulje emitiraju kancerogene kemikalije službeni stav EU i Svjetske zdravstvene organizacije jest da korištenje štednih žarulja nije štetno za zdravlje.

(www.jabuka.tv)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU