Predsjednik OO HDZ BIH Novi Travnik poziva načelnika na dijalog

Predsjednik OO HDZ BIH Novi Travnik, Stjepan Dujo uputio je priopćenje za javnost u kojem poziva načelnika općine Novi Travnik na dijalog, budući da je Novi Travnik u borbu protiv pandemije ušao bez proračuna.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vrijeme u kojem se nalazimo nužno od svih nas traži odgovornost i racionalno ponašanje. Nije vrijeme ni velikih riječi niti stvaranja bilo kojeg oblika neracionalnog ponašanja. Ova situacija od nas traži prije svega čovječnost, traži od svakog pojedinca razumijevanje te raspoloživost onih
najsposobnijih za pomoći drugima. Stoga prije svega građanima Novog Travnika od Sebešića, Zagrlja do Nević Polja, svakog dijela naše općine ovim putem stavljam se na raspolaganje za svaki vid pomoći i svaki oblik volonterskog rada.

Prilagoditi proračun trenutnim potrebama

Pozivam načelnika općine Novi Travnik na odgovorno djelovanje. Nevjerojatna je činjenica kako načelnik pola godine upućuje pa povlači iz procedure Nacrt proračuna te smo danas u krajnje neizvjesnoj situaciji. Nacrt proračun ni jedan put nije dostavljen sukladno zakonima koji vrlo jasno navode koji sve akti čini jedan nacrt proračuna a potom i prijedlog.

Pozivali smo i predlagali vrlo jasne mjere, prije svega povećanja poticaja za poljoprivrednu djelatnost te utvrđivanje povjerenstava od strane Općinskog vijeća. Već sada se vidi u kojoj mjeri nam je potrebna vlastita proizvodnja.

Nužno je osigurati mogućnost prijeme pripravnika u našoj općini, mladi svakodnevno odlaze jer nemaju mogućnost stjecanja prvog radnog iskustva
uz pravičnu naknadu. Pozivamo načelnika na konkretne razgovore i konkretne mjere u cilju spašavanja i malih privrednih subjekata kao i iznalaženja rješenja za svakog pojedinca obzirom da nismo sigurni koliko će pandemija potrajati. Odluke koje smo uputili u proceduru na izravan
način mogu pomoći učinkovitoj realizaciji predviđenih proračunskih sredstava.

Nema vremena za promašene projekte i razbacivanje novca građana, danas je nužno djelovati u cilju očuvanja zdravlja naših građana i zaštiti od svakog mogućeg daljnjeg negativnog djelovanja. Nezakonitom preraspodjelom sredstava i trošenje novca na projekte infrastrukture koji dosežu nerealne iznose (kružni tok) dodatno otežava ovu situaciju. Promptno moramo djelovati u smjeru jačanja naših zdravstvenih kapaciteta i očuvanja ionako malog broja radnih mjesta.

Nužno je proračun prilagoditi današnjem vremenu i situaciji, pojačati sredstva za JU Dom zdravlja, potrebna su sredstva za opremu zdravstvenih djelatnika i opremanje prostora za djelovanje u ovoj krizi. Uvidjeli smo kako se u okolnim općinama kontinuirano čiste ulice, potrebno je ojačati kapacitete komunalnog poduzeća Vilenica Čistoća, radnicima je nužno pomoći u ovom i nadolazećem vremenu.

Poziv na razgovor

Pozivam na donošenje konkretnih mjera od strane Kriznog stožera općine Novi Travnik, potrebno je zaštiti prije svega i naše trgovkinje koje rade i do 22h, potaknuti sve zdravstvene djelatnike koji su bez radnog angažmana na sudjelovanje u ovoj borbi (iznaći i financijsku potporu), osigurati mobilne timove koji će obilaziti najpotrebitije, angažirati volontere za dostavu hrane iz Javne kuhinje.

Proračun je najvažniji dokument te načelnika pozivamo na konkretan razgovor o problemu samog proračuna jer se isti nikako ne može proglasiti samovoljno od strane načelnika. Sukladno Zakonu o proračunima FBiH vrlo jasno se nalaže ukoliko se proračun ne usvoji do 31. ožujka, nakon toga se neće realizirati rashodi u bilo koju svrhu, osim otplate zajmova, sve dok se
proračun ne usvoji odnosno proračun nije usvojen dok ga zakonodavno tijelo ne usvoji odnosno u ovom slučaju OV NT.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU