-1.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Predstava ‘Majka hrabrost i njezina djeca’ u Dječijoj kući Novo Sarajevo

Predstavu “Majka hrabrost i njezina djeca”, po najpoznatijem djelu Bertholda Brechta publika će moći besplatno da pogleda u Dječijoj kući Novo Sarajevo u petak, 15. jula u sklopu specijalnog programa “Kultura na ulice!” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava “Majka hrabrost i njezina djeca” je ispitni projekat studenata treće godine Odsjeka za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Ermina Brave i doc. Džane Pinjo-Haračić, saopćila je press služba Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pomenuti dramski predložak je najpoznatije djelo Bertholda Brechta, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca 20. stoljeća. Drama obrađuje borbu majke za vlastiti život i sudbinu svoje djece tokom tridesetogodišnjeg rata koji je harao Europom u 17. stoljeću.

Izbor teksta je bio ponukan potrebom studenata da teatarskim sredstvima izraze stav svoje generacije o agresiji na BiH o kojoj su samo slušali, jer su svi rođeni nakon 2000. godine. Između stradanja, patnje i zločina sa jedne, i slave herojstva, prkosa i otpora sa druge strane, oni pokušavaju artikulirati svoj autentičan stav.

U predstavi igraju: Sara Seksan, Faruk Hajdarević, Elma Fetić, Alen Konjicija, Pavle Novaković.

  Povrijeđeni planinar koji je pronađen na Treskavici nije životno ugrožen

Program Narodnog pozorišta Sarajevo – Kultura na ulice! održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Lutrijom BiH u narednom periodu, do mjeseca oktobra.

Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta Kultura na ulice! je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima, saopćeno je.

www.tvsa.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU