Predstava ‘Majka hrabrost i njezina djeca’ u Dječijoj kući Novo Sarajevo

Predstavu “Majka hrabrost i njezina djeca”, po najpoznatijem djelu Bertholda Brechta publika će moći besplatno da pogleda u Dječijoj kući Novo Sarajevo u petak, 15. jula u sklopu specijalnog programa “Kultura na ulice!” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava “Majka hrabrost i njezina djeca” je ispitni projekat studenata treće godine Odsjeka za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Ermina Brave i doc. Džane Pinjo-Haračić, saopćila je press služba Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pomenuti dramski predložak je najpoznatije djelo Bertholda Brechta, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca 20. stoljeća. Drama obrađuje borbu majke za vlastiti život i sudbinu svoje djece tokom tridesetogodišnjeg rata koji je harao Europom u 17. stoljeću.

Izbor teksta je bio ponukan potrebom studenata da teatarskim sredstvima izraze stav svoje generacije o agresiji na BiH o kojoj su samo slušali, jer su svi rođeni nakon 2000. godine. Između stradanja, patnje i zločina sa jedne, i slave herojstva, prkosa i otpora sa druge strane, oni pokušavaju artikulirati svoj autentičan stav.

U predstavi igraju: Sara Seksan, Faruk Hajdarević, Elma Fetić, Alen Konjicija, Pavle Novaković.

Program Narodnog pozorišta Sarajevo – Kultura na ulice! održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Lutrijom BiH u narednom periodu, do mjeseca oktobra.

Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta Kultura na ulice! je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima, saopćeno je.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU