25.5 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Predstava ‘Probudi me kad završi’ otvara novu sezonu Kamernog teatra 55

  Premijernom izvedbom predstave ‘Probudi me kad završi’ autora Mirze Skenderagića u režiji Emina Hajrića 14. novembra će biti otvorena nova pozorišna sezona sarajevskog Kamernog teatra 55, čime ta kuća nastavlja pravac davanja šanse mladim talentiranim snagama.

  Skenderagićev tekst osvojio je prvo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst Nezavisne regionalne kulturne organizacije Hartefakt sa sjedištem u Beogradu, od 144 pristigla teksta iz regije.

  Rad na predstavi počet će 23. septembra, a akteri na današnjoj konferenciji za medije najavljuju zanimljiv komad koji će obogatiti repertoar Kamernog.

  Da mu je iznimno drago što će njegov tekst oživjeti upravo na sceni kultnog sarajevskog pozorišta istaknuo je Mirza Skenderagić, ocjenjujući da je to od velikog značaja za buduće generacije i mlade pisce.

  “Tekst je moj glas dat mojoj generaciji, koja i dalje živi u sjećanjima starijih po nekom ljepšem vremenu, dok mi živimo u nečemu što nije toliko lijepo. Nemamo se vremena osvrtati. Priča je to o porodici koja i nakon 20 godina i dalje živi u svom stanu i o tome da se bivša država nije raspala”, naveo je on.

  Skenderagićev tekst je Emina Hajrića oduševio čim ga je pročitao te je vrlo rado pristao da ga postavi na teatarsku scenu, na poziv direktora Kamernog teatra 55 Emira Hadžihafizbegovića. Smatra da je riječ o iznimno važnom tekstu koji govori o smjeni generacija.

  “Jedna generacija nasilno ne da novoj generaciji da kroji svoje snove i dane, namećući im stalno svoja sjećanja”, ustvrdio je Hajrić.

  Za direktora Kamernog Emira Hadihafizbegovića velika je radost što će taj tekst oživjeti na teatarskim daskama te što će upravo dva mlada čovjeka otvoriti novu sezonu u toj pozorišnoj kući. Smatra da je to tekst koji se ne može analizirati iz stanja prezenta, već cijela priča gledaocu treba da se slegne nakon gledanja.

  Ujedno je najavio i novi projekt Kamernog – osnivanje Fondacije “Žan Marolt”, s imenom istaknutog glumca tog pozorišta čija je 10. godišnjica smrti ove godine. Namjera je sredstva koja se prikupe u Fondaciji usmjeravati na talentirane studente Akademije scenskih umjetnosti (ASU) Sarajevo.

  Za Marolta direktor Kamernog je imao samo najljepše riječi, naglašavajući da je to jedna od najboljih osoba koje je upoznao u životu, kao i veliki glumac koji je ostavio dubok trag na glumačkoj sceni BiH i regije. Podsjetio je također da će ove godine četvrti put biti dodijeljena i Nagrada “Žan Marolt” u okviru Festivala “Dani Jurislava Korenića”.

  Prvakinja Kamernog teatra 55 Tatjana Šojić ističe da potreba za osnivanjem Fondacije tinja već godinama unatrag, ali da su se ove godine poklopili određeni datumi i okolnosti. Podsjeća da bi 25. septembra Maroltu bio 55. rođendan te će sredstva prikupljena od profaje karata za predstavu koja na taj dan bude izvedena biti usmjerena darovitom studentu prve godine ASU.

  “Žan je dotakao živote mnogih ljudi na iznimno plemenit način. Osnivanje nagrade s njegovim imenom imalo je velik odjek među kolegama Kamernog teatra 55”, podvukla je ona.

  Najavljeno je i da će Kamerni teatar 55 nastaviti s projektom direktnog prenošenja predstava Metropoliten opere, učestvovat će na pet pozorišnih festivala do nove godine s predstavom “Sjećaš li se Doli Bel”, a uskoro postati i dio regionalne pozorišne unije čiji je cilj pokretanje zajedničkih projekata.

  federalna.ba/Fena

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA