Predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?” ove sedmice na sceni Teatra Kabare Tuzla

Na sceni Teatra Kabare Tuzla 20. februara s početkom u 19:30 sati bit će odigrana predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?”, što je ustvari duo drama rađena po motivima Hasanaginice. Hasanaginica se koristi kao simbol kroz koji se tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Nastala je u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA.

Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo našeg društva nego civilizacije uopšte. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka-redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.

U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad ispitnom predstavom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić, vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović. Indikativnu i tehničku podršku pružaju Jasmina Ibrahimović, Marija Novaković, Ermin Avdić i Denis Bajraktarević.

Predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?” rađena je po motivima djela sljedećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić – a dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović.

Sve informacije i rezervacije ulaznica po cijeni od 7 KM možete dobiti na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Svoje rezervisane ulaznice možete preuzeti na dan izvođenja predstave u terminu od 16 do 19 sati na biletarnici Teatra kabare Tuzla (Hotel Tuzla).

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU