34 C
Sarajevo
Nedjelja, 3 srpnja, 2022

  PREDSTAVLJAMO NAJSTARIJEG TRENERA U REGIONU/ Ahmet Degirmendžić: Nogomet je moj život, puno mi je dao, a i ja njemu

  Napisati reportažu, a i popričati sa takvom sportskom i ljudskom veličinom kao što je sadašnji šef NK Stupčanica iz Olova, 83-godišnji Ahmet Degirmendžić je čast, zadovoljstvo, sreća a i veliki novinarski izazov.

  Naime, ovaj izuzetan nogometni stručnjak, koji je rođen u oktobru 1937.god. iza sebe ima, a nema namijeru još stati, izuzetnu i respektabilnu sportsku karijeru koja zaslužuje respekt, poštovanje, čestitke. I dok se na prste jedne ruke mogu izbrojati ljudi, koji su njegove godište, da su uopće među živima, on i dalje svakodnevno posvećuje sav svoj život najljepšoj sporednoj stvari na svijetu-njegovom veličanstvu nogometu. Sigurno da je on najstariji sportski trener u svim sportovima u regionu, pa i šire, i da će to ko uspjeti nadmašiti. Izuzetno vitalan, bistrog uma, elokventan, pun duha o svemu što se tiče nogometa priča sa posebnim merakom, emocijama, oduševljenjem. I krenućemo ispočetka, kada je u pitanju njegov sportski put.

  TNT: Kada ste počeli u nogometu, u kom klubu i sa koliko godina ?
  – Kao vrlo mlad dječak zavolio sam nogomet, sanjao sam nogometnu loptu i ona mi je bila jedina “igračka“ i normalno je bilo da počnem trenirati i igrati ovaj atraktivni sport. Naravno da sam zaigrao za našu olovsku „svetinju“, ekipu Stupčanice i bio sam aktivan igrač do 1960 god. Kada sam povrijedio koljeno i tu je bio kraj moje igračke karijere. No, kako sam završio srednju fiskulturnu školu u Sarajevu odlučio sam da postanem trener i preuzeo sam Stupčanicu koja je tada igrala u grupnoj ligi Sarajevo. Prihvatio sam se izazova i već poslije 2 godine mukotrpnog rada, jer sam gotovo 24 sahata bio u klubu i oko kluba, uveo sam tim u veći rang takmičenja – Sarajevski posavez. Kasnije su uspjesi dolazili kao na traci, uveo sam tim u izuzetno, tada, kvalitetnu ligu, Sarajevsko-Zenička zona koja je tada bila treća po rangu u ex.jugoslovenskom nogometu. Ekipa je bila sjajna, sedam kola smo bili na čelu, no tadašnja uprava je rekla da nisu finansijski i organizaciono spremni za još veći rang takmičenja i ja sam odlučio da odem iz kluba.

  TNT: Radili ste u brojnim klubovima u našoj zemlji, ali okušali ste se i u inozemstvu !?
  – Za svoj predani i stručni rad dobijao sam brojne pohvale i priznanja kao i pozive brojnih ekipa da preuzmem njihovo treniranje. Po odlasku iz Stupčanice u Vogošći sam bio u Unisu gdje sam bio u stručnom štabu sa Đemom Đemiđićem i uveli smo ekipu u tadašnju, izuzetno jaku, drugu ligu a između tu su bili sjajni igrači: Šiljkut, Makić, Ćerimagić, Avdić. Kasnije sam bio asistent u Unisu čuvenom treneru Vlatku Konjovodu, a poslije njega ja sam preuzeo tim Unisa i ostvario zapažene rezultate. Takođe, vodio sam ekipu NK Ozren iz Semizovca koga sam uveo u veći rang, a tada su za taj tim igrali sjajni igrači, braće Huseinović. Takođe, u teškim trenucima, kada su bili predzadnji u Republičkoj ligi preuzeo sam FK Kozara (Bosanska Gradiška), preporodio njihovu igru i završili smo kao četvrti na kraju prvenstva. Nakon toga otišao sam u Goražde, u ekipu FK Radnički, i sa 14 pozicije doveo ih do 7 mjesta na kraju sezone. Moram istaći da sam osjetio „atmosferu“ i život trenera u inozemstvu, jer sam u Danskoj, u koju sam otišao poslije rata, trenirao ekipu Boheda koju sam u sezoni 1996/97 uveo u viši rang takmičenja. Po povratku u BiH ponovo sam preuzeo NK Stupčanica sa kojom sam nadmoćno osvojio prvenstvo u Kantonalnoj ligi ZE-DO kantona i ekipu uveo u drugu ligu FBiH-centar, a osvojili smo i Kup ZE-DO kantona u sezoni 2018/19, tako da smo dvostruki šampioni.

  TNT: Kažu da ste vlasnik jednog rekorda, bar kada je u pitanju naš nogomet!?
  – Da, tako kažu i moramo im vjerovati, jer sam sa ekipom Stupčanice u sezoni 2018/19 u prvenstvu Kantonalne lige ZE-DO kantona i Kup takmičenju tog kantona ostvario 26 utakmica bez poraza i impozantnom gol razlikom od čak plus 43 gola, jer smo dali 53, a primili samo 10 golova.

  TNT: Iako ste u godinama kada vaši vršnjaci više ne idu ni na đumu,Vi se i dalje školujete!?
  – Oduvjek sam pridavao veliku pažnju školi, knjigama, usavršavanju. Završio sam davno, u prvoj generaciji u Sarajevu Višutrenersku školu, položio svih 26 ispita izuzetno dobro, ja se i dalje educiram i učim. U okviru školovanja pri NS BiH, jer UEFA ništa drugo ne priznaje, položio sam za „C“ i „B“ UEFA licencu, a već u decembru idem da polažem za „A“ licenci i nadam se da ću i to uspješno položiti. No, uz sve to stručno znanje, ja priznajem samo rad na terenu. Iza svakog rezultata na sedam dulama nogometnog travnjaka stoji rad, red, disciplina…stotine i stotine pretrčanih kilometara, desetine i desetine litara proljevenog znoja i krvi na treninzima i utakmicama, u svim generacijama svih ekipa koje sam trenirao.

  TNT: Za kraj moram spomenuti i Vaš odlazak na Hadž?
  – Hadž predstavlja posljednji od pet stuobova islama i svaki Musliman koji je u mogućnosti treba to obaviti. Taj osjećaj se ne može opisati riječima, to treba osjetiti dušom, srcem, svim čulima vidjeti i doživjeti. Hvala Allahu dž.š. da mi je to omogučio da to obavim i sve vidim i doživim.

  Razgovarao: Rešad Mamela

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU