Predstavljen Priručnik ‘Medijsko izvještavanje o osobama nestalim usljed sukoba u BiH 1992-1995.’

Priručnik “Medijsko izvještavanje o osobama nestalim usljed sukoba u BiH 1992-1995.“, čije autorice su Lamija Grebo i Emina Dizdarević Tahmiščija, predstavljen je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Namijenjen je studentima žurnalistike, ali i svim novinarima kao pomoć u radu, podsticaj urednicima i direktorima medijskih kuća da ove teme vrate u ‘prime time’ termine, podsjetnik profesorima da uz teorijska predavanja pruže studentima i iskustvene primjere, zatim svim studentima i budućim reporterima i novinarima, kao i porodicama žrtava kako bi znale šta mogu očekivati i šta su obaveze medija, ali i svima ostalima koji žele saznati više o nestalima i načinu na koji mediji tretiraju ovu temu.

Priručnik je rezultat saradnje Međunarodnog komiteta Crvenog Križa, Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Tužilaštva BiH, BIRN-a te novinarki i novinara iz cijele države.

U Priručniku je opisano šta porodicama nestalih znači izvještavanje o ovoj temi, koliko je bitna medijska uloga u njihovoj potrazi za najmilijima, a osim profesionalnih standarda, sadrži iskustvene primjere novinara koji se godinama bave ovom temom.

Priručnik je veoma korisno štivo budući da se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za velikim brojem osoba nestalih u ratnom periodu 1992-1995. godina te stoga sadrži smjernice kako izvještavati o toj vrlo bitnoj, osjetljivoj temi.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU