Predstavljen USAID-ov projekat „Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama”

Udruženje Mreža za izgradnju mira održalo je danas u Zenici prezentaciju USAID-ovog projekta „Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama”. Prisutni su bili predstavnici ovdašnjih udruženja i neformalnih grupa građana. Njihova uloga, smatraju u USAID-u u bh. društvu je nemjerljiva.

Ovo je drugi javni poziv USAID-a za organizacije i neformalne grupe civilnog društva u BiH na kojem mogu aplicirati za bespovratna sredstva. Zenica je prvi grad u kojem je organizovana prezentacija novog javnog poziva.

“Zaista nas raduje”, kaže Dajana Čelebić, projekt menadžer Mreže za izgradnju mira, “veliki odziv organizacija civilnog društva jer će ova bespovratna sredstva biti direktno uložena u lokalne zajednice u njihov razvoj i održivost. Ona ono, dakle, što građani i građanke BiH predlažu da se izmijeni, unaprijedi i poboljša u njihovim lokalnim zajednicama“.

Prošle godine je održano pet prezentacija i na njima su uključene dviije nove organizacije iz Goražda i Srebrenice. Ove godine traže još šest organizacija.

“Aplikanti mogu aplicirati na projekte u trajanju od 12 do 18 mjeseci. Najveći iznos na koji mogu aplicirati je 93.000 dolara. Ono što mi tražimo kroz ovaj javni poziv jesu projektne ideje i inicijative za organizacije civilnog društva koje će implementirati program malih grantova u svojim lokalnim zajednicama“, ističe Dajana Čelebić.

Jedna od prisutnih bila je i Amra Smriko iz Lokalne fondacije Zenica. Kaže kako je ovo lijepa prilika da svojom idejom donesu novac u lokalnu zajednicu kroz podršku apliciranim projektima.

“Ovo nam je izuzetna prilika. Mi ćemo se zaista prijaviti na ovaj poziv. Nadamo se da će ono što radimo u zajednici, a uradili smo 17 projekata i u zajednicu vratili 25 hiljada maraka biti prepoznato i da će odabrati našu organizaciju“.

Organizacija koje dobije maksimalni iznos granta ta će sredstva u vidu malih grantova, do dvije hiljade dolara, dodijeljivati drugim organizacijama za njihove projekte. Za male grantove mogu aplicirati udruženja i neformalne grupe kojima su sredstva potrebna za nabavku namještaja i različitu potrebnu opremu. (D. T.)

The post Predstavljen USAID-ov projekat „Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama” appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU