Predstavljena Mapa prava i usluga za osobe s invaliditetom i osobe treće životne dobi u Kantonu Sarajevo

Danas je u Sarajevu zvanično predstavljena Mapa prava i usluga koju je razvio UN Women BiH u saradnji s Ekonomskim institutom uz podršku Švedske. Ova Mapa će uskoro biti dostupna svim građanima i građankama Kantona Sarajevo.

U BiH postoji niz prava i usluga za osobe s invaliditetom i starije osobe, međutim, često su procedure ostvarivanja tih prava složene i nepristupačne, dok složenost administrativnih procedura također otežava ostvarivanje njihovih prava. To svakodnevnicu ovih građana/ki i njihovih njegovatelja/ki čini izuzetno teškom. Mapa prava i usluga usmjerena je na olakšavanje ostvarivanja prava osoba s invaliditetom i osoba treće životne dobi u Kantonu Sarajevo. Ova interaktivna mapa sadrži sve zakonske i podzakonske akte te instrukcije za njihovo lakše ostvarivanje.

„Švedska finansira projekat ‘Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast‘. Ovaj važan projekt usmjeren je na podršku Bosni i Hercegovini u implementaciji Ciljeva održivog razvoja, te također aktivno radi na pružanju značajnog doprinosa u oblasti ekonomije brige. Pozdravljamo pokretanje predloženog modela u Kantonu Sarajevo, uz nadu da će olakšati pristup uslugama onima koji su ranjivi, prije svega osobama s invaliditetom i starijim osobama. Osim toga, uspješna implementacija može dovesti do poboljšanja položaja žena jer će biti u boljoj mogućnosti da usklade svoje obaveze kao njegovateljice sa poslovnim obavezama“, izjavila je Eva Smedberg, šefica razvojne saradnje pri ambasadi Švedske u BiH.

„UN Women uspostavlja saradnju s Ekonomskim institutom Sarajevo i Vladom Kantona Sarajevo kako bi po prvi put implementirali sveobuhvatnu Mapu prava i usluga za osobe sa invaliditetom, osobe starije životne dobi i njihove njegovatelje. Mapa će osigurati pravedniju raspodjelu odgovornosti za brigu i omogućiti ženama da usklade poslove brige sa zaposlenjem, potičući njihovo ekonomsko osnaživanje“, istakla je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH.

Trenutno se njegovatelji, uglavnom članovi porodice, posebno roditelji, i naročito žene, nalaze u višestrukim ulogama medicinskih njegovatelja i edukatora u nedostatku formalne institucionalne podrške, pojasnila je Melika Husić-Mehmedović, članica tima ispred Ekonomskog instituta Sarajevo. „Ova dvostruka odgovornost često ograničava upravo žene da se uključe u formalno tržište rada, a njihovi vrijedni doprinosi ostaju neprepoznati i nenadoknađeni. Sveobuhvatna mapa prava i usluga za osobe s invaliditetom i starije osobe jedan je od bitnih alata koji može značajno rasteretiti njegovatelje, prvenstveno žene, i pridonijeti njihovom ekonomskom osnaživanju.“

Ova zajednička inicijativa započela je s ciljem postizanja bolje administrativne učinkovitosti u narednim godinama, kako bi se poboljšao pristup informacijama, što je ključno za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, starijih osoba i njihovih njegovatelja.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU