Predstavljena tri modela razvoja Inovacijsko-tehnološkog parka Šip


U prostorijama Greenpark Space tehnološkog centra na Trebeviću, jučer je predstavljena preliminarna studija izvodljivosti s fokusom na procjenu izvodljivosti i ekonomske isplativosti osnivanja Inovacijsko-tehnološkog parka u poslovnoj zoni Šip.

Inicijativu za osnivanje IT parka Šip pokrenuli su Kanton Sarajevo i Općina Centar, a predstavljanje studije okupilo je ključne zainteresovane strane, uključujući predstavnike ministarstava, javnog sektora, akademske zajednice, industrije, međunarodnih finansijskih institucija i organizacija.

Preliminarnu studiju koja se fokusira na procjenu izvodljivosti i ekonomske isplativosti osnivanja parka putem unapređenja postojećeg inovacijskog ekosistema kroz jaču saradnju između akademske zajednice, privatnog i javnog sektora, pokrenuo je Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Istraživanjem se došlo do rezultata kojim se predlažu tri različita modela razvoja parka. Tokom prezentacije razmatrana su sva tri modela, a prikazani su i primjeri dobre prakse iz Berlina, Dublina, Helsinkija, Osijeka, Rijeke i Torina. U zavisnosti od odabranog modela, izgradnja parka trajala bi između tri i pet godina, uz trošak koji bi se kretao između 26 i 136 miliona konvertibilnih maraka.

Ovo okupljanje predstavlja značajan korak ka poticanju inovacija i poduzetništva ne samo u Kantonu Sarajevu, već i izvan njegovih granica. Realizovano je u okviru projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG) koji finansira Kraljevina Norveška, a sprovodi UNDP u Bosni i Hercegovini.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU