Predstavljeni rezultati rada Općinskog suda u 2023. godini

Općinski sud u Zenici prema svim izvještajima ostvario je izuzetno dobre rezultate rada u protekloj, 2023. godini. U radu su imali ukupno 126.516 predmeta, a ostvarena norma sudija je više od 160 posto. Realizovani su i svi strateški ciljevi.

„Radi se o strateškim ciljevima usmjerenim na unapređenje efikasnosti rada Općinskog suda u Zenici. Dakle, pod efikasnost rada podrazumijevamo ne samo efikasnost rada sudskih odjeljenja, nego i efikasnost rada ostalih organizacionih jedinica ovog suda. Drugi strateški cilj našeg suda je bio unapređenje kvalitete rada suda, kako kvalitete sudskih odluka tako i kvalitete rada svih organizacionih jedinica našeg suda. Treći strateški cilj je bio unapređenje transparentnosti rada suda”, kaže Dženana Brković, predsjednica Općinskog suda u Zenici.

Veliki broj predmeta u radu karakteristika je i za prošlu godinu, jer su imali više od 126.000 predmeta.

„Do 31.decembra 2023. godine sud je zaprimio 32.637 predmeta, dakle 23.432 predmeta krivičnog, građanskog, privrednog i ostalih referata za koje je ovaj sud nadležan, a 9.205 predmeta se odnosi na komunalne izvršne predmete. Možemo kazati da je sud u radu ukupno imao 126.516 predmeta. Na kraju izvještajnog perioda sud je uspio riješiti 14.570 komunalnih predmeta, dakle 5.365 predmeta više nego što je zaprimio kao i 23.502 predmeta krivičnog, građanskog, prekršajnog, privrednog i ostalih referata, odnosno za 70 predmeta više od zaprimljenog”, dodaje naša sagovornica.

Adapatacijom i dogradnjom prostorija, te upošljavanjem novog kadra ti rezultati bi u budućnosti trebali biti još bolji.

„Smatram da je značajno kazati javnosti da su okončani rekonstrukcija i dogradnja zgrade Općinskog suda. U skorom periodu se očekuje korištenje kako aneksa zgrade tako i rekonstruisanog dijela postojeće zgrade suda. Smatram da ćemo imati još bolje uslove rada ali i da ćemo građanima obezbjediti bolju uslugu i da ćemo težiti da ostvarimo ako ne iste, možda čak i bolje rezultate rada”, kazala je Brković.

Iako je orjentaciona norma 100 posto, sudije ovog suda su u prošloj godini ostvarile normu od više od 160 posto što je rezulatat ponajviše predanog rada svih uposlenika. U 2023. godini nedostajala su četiri redovna sudije, četiri stručna saradnika i nekoliko namještenika. Prema riječima predsjednice suda u toku je konkursna procedura za prijem pet sudija i tri stručna saradnika tako da bi sud u 2024. godini trebao imati dovoljno uposlenih za kvalitetan rad. (N.G.)

The post Predstavljeni rezultati rada Općinskog suda u 2023. godini appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU