Predstavnici EUPeace Alijanse u Sarajevu govore o budućnosti mira, pravde i inkluzivnih društava

U cilju promicanja mira, pravde i inkluzivnih društava putem obrazovanja, istraživanja i terenskih aktivnosti 12. i 13. aprila Univerzitet u Sarajevu domaćin je sastanaka odbora EUPeace Alijanse, koju uz sarajevski Univerzitet čini osam evropskih univerziteta.

Predstavnici Alijanse nastojat će potaknuti kulturu mira, promicati socijalnu pravdu te pripremiti buduće generacije lidera da se suoče s izazovima savremenog svijeta, obuhvaćajući suštinu evropskih ideala.

– EUPeace Alijansa je posebno fokusirana na povećanju efekata internacionalizacije pod prefiksom njegovanja mirnog, pravednog i inkluzivnog evropskog društva, na različitim nivoima. Na ovaj način, naš Univerzitet nastavlja dugogodišnju tradiciju međuuniverzitetske saradnje za razvoj kulture dijaloga i promocije mira – kazala je prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu Enita Nakaš.

EUPeace Alijansa planira transformirati obrazovne programe, promicati međunarodnu mobilnost, jačati društveni dijalog, unaprijediti kampuse i studentski život, te razvijati i unapređivati istraživačke hub-ove i doktorske studije.

Kako je najavljeno, univerziteti članice će razviti inovativne formate poučavanja i učenja te zajedničke studijske programe koji uključuju sve discipline (od društvenih nauka do nauka o životu i inženjerstva) i uhvatiti se u koštac sa sadašnjim i budućim društvenim izazovima u zajedničkim istraživačkim i informativnim projektima.

U okviru EUPeace Alijanse aktivno učestvuju i studenti. Angažman studenata ima ključnu ulogu u ostvarivanju vizije mira, pravde i inkluzivnih društava u Evropi. Studenti ne samo da su važni, već su neophodni partneri za ostvarenje misije EUPeace Alijanse i za ostvarivanje pozitivnih promjena u evropskom društvu i šire

EUPeace alijansu čini devet evropskih univerziteta: Univerzitet u Marburgu (Njemačka) – koordinator, Comillas Ponteficia Univerzitet u Madridu (Španija), Çukurova Univerzitet u Adani (Turska), Univerzitet u Giessenu (Njemačka), Univerzitet u Calabriji (Italija), Univerzitet u Limogesu (Francuska), Sveučilište u Mostaru (BiH), Univerzitet u Sarajevu (BiH), Univerzitet Zapadne Bohemije (Češka Republika).

Konzorcij od devet univerziteta održava kulturnu i političku raznolikost Evrope. Ta raznolikost sa svojim izazovima predstavlja važnu tačku mreže: poštivanje različitosti i pluralizam kao srž evropskih vrijednosti, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU