Predstavnici NATO-štaba i Američke ambasade u BiH uručili u KBZ donaciju u zaštitnoj opremi

Predstavnici NATO-štaba i Američke ambasade u Sarajevu uručili su Kantonalnoj bolnici Zenica donaciju u zaštitnoj medicinskoj opremi za potrebe zdravstvenih radnika ove zdravstvene ustanove.

Radi se o dijelu donacije NATO-štaba i Američke ambasade koju su Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK-a većim dijelom već distribuisali ostalim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu, a prema krijerijima i prioritetima koje je definisao Krizni štab ZDK-a.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić zahvalio se na donaciji, rekavši kako dolazi od dokazanih prijatelja Bosne i Hercegovine.

– NATO i Američka ambasada su uvijek bili tu kada nam je bilo najteže. Drago mi je da su opet sa nama i nadam se da ćemo naše dobre odnose i prijateljsku saradnju i dalje unapređivati na zadovoljstvo svih nas – rekao je Jupić.

Kapetan vojske USA Ermin Mujezinović, vođa Tima za podršku civilno vojnoj saradnji Američke ambasade u Sarajevu, rekao je da je ponosan što je u prilici da bolnici u kojoj je rođen uruči donaciju u zaštitnoj opremi koja je neophodna u borbi protiv virusa COVID.

– Zajedno se borimo protiv koronavirusa i zajedno radimo ne samo u Zenici, nego čitavoj BiH – rekao je Mujezinović.

Narednik prve klase Frank Swirko, zapovjednik u NATO-štabu u Sarajevu, rekao je da NATO-štab ovom gestom potvrđuje dugogodišnje partnerstvo sa BiH i da NATO misija nije samo vojna, nego da uključuje saradnju u svim segmentima društva i humanitarnu pomoć.

– Ponosni smo što će upravo ova zaštitna oprema otići herojima u borbi protiv virusa Covid, a to je medicinsko osoblje kojem je najpotrebnija – rekao je Swirko.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica dr. Rasim Skomorac rekao je da se radi o izuzetno kvalitetnoj zaštitnoj opremi koja će dobro doći za zaštitu zdarvstvenog osoblja, što je prioritet u vremenu pandemije.

Dodao je da je stanje u KBZ-u nešto povoljnije nego prethodni mjesec. Trenutno je hospitalizirano 86 oboljelih od koronavirusa, a značajno je manji broj i oboljelih zdravstvenih radnika.

– Imali smo u jednom periodu preko 150 oboljelih radnika, a jučerašnji izvještaj je da imamo 56. Nadamo se da će se situacija i dalje popravljati, tako da je to u velikoj mjeri relaksiralo pritisak i na naše kapacitete za smještaj pacijenata, a također i pritisak na naše radnike – rekao je Skomorac.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU