Predstavnici UN-a i OSCE-a u zajedničkoj posjeti Fojnici, Jajcu i Žepču

Specijalni savjetnik Ujedinjenih nacija Adama Dieng proveo je dva dana u posjeti Fojnici, Jajcu i Žepču, zajedno sa šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec.

Zajedno su pozvali na obavezu jače podrške naporima građana BiH koji vlastitim primjerom demonstriraju vodstvo, želeći na taj način skrenuti pažnju na ljude i mjesta koji služe kao primjer pozitvnog dijaloga i angažmana.

Nakon sastanaka s članovima Predsjedništva BiH, ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH i pomoćnikom ministra vanjskih poslova za multilateralne odnose, u kojima je zagovarao potrebu da izabrani dužnosnici učine više na stvaranju okruženja uzajamnog poštovanja i dostojanstva za sve građane BiH, podsekretar Ujedinjenih nacija i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Adama Dieng proputovao je BiH kako bi se sastao sa građanima i čelnicima koji su već preuzeli inicijativu da pomirenje u svojim zajednicama posmatraju izvan okvira politike podjela, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Diengu su se pridružili šef Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec i njen tim, te rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu. Delegacija je imala priliku čuti o naporima sagovornika da ojačaju empatiju i suosjećanje u svom radu, kao i o njihovoj borbi protiv govora straha, nepovjerenja, te čak govora mržnje kojeg generiraju neki zvaničnici i mediji.

– Sastanak delegacije s predstavnicima civilnog društva iz svih dijelova zemlje je poslužio kao susret sa realnošću. Mladi ljudi ne odlaze iz zemlje samo zbog socio-ekonomskih mogućnosti, već i zbog toksičnog političkog okruženja i nestabilnosti koju ono nosi sa sobom. Predstavnici civilnog sektora su argumentirali da građani gube nadu jer ne vide institucionalne mehanizme ili šampione koji bi im mogli pomoći da izađu u javnost i učinkovito se suprotstave govoru mržnje i politikama podjela – navodi se u saopćenju.

Dieng je kazao da je svaki pojedinac neophodan za izgradnju budućnosti ove zemlje.

U Fojnici, lideri poput Fra Mirka Majdandžića u franjevačkom samostanu i načelnika Sabahudina Klisure nastavljaju njegovati viševijekovnu historiju uzajmnog poštovanja i konstruktivnog dijaloga između zajednica. Njihov primjer može poslužiti drugima za okretanje nove stranice, kako bi se zajednički krenulo prema miroljubivoj budućnosti za sve susjede.

Inspirativan razgovor se odvijao s učenicima srednje stručne škole u Jajcu, čije su se kolege izborile protiv institucionalne segregacije. Mlađe generacije su istakle da je taj događaj bio jedna od najboljih stvari koje su se desile u njihovoj zajednici u proteklih nekoliko godina.

Dieng je podstakao učenike da nastave vođeni tom idejom, ukoliko ne žele biti razdvojeni od svojih prijatelja samo zbog toga što su drugačije nacionalnosti.

– Vrlo je inspirativno vidjeti napore opštinskih vlasti i civilnog društva u promoviranju povratka, pomirenja i među-etničke saradnje i komunikacije. Iskreno se nadam da će se politička situacija izvan ovih opština depolarizirati, kao i da će politički prostor u ovoj državi postati pogodniji za konstruktivnu saradnju – istakla je ambasadorica Kavalec.

U Žepču su Dieng, Kavalec, načelnik Žepča Mato Zovko, predsjedavajući Opštinskog vijeća Muhamed Jusufović i Udruženje civilnih žrtava rata Žepča, zajednički odali počast svim civilnim žrtvama rata, pored memorijala koji im je zajednički podignut.

– Radeći zajedno, bosanski Hrvati i Bošnjaci su uspjeli ujediniti grad koji je nasilno podijeljen na dva dijela tokom konflikta, uspješno provodeći povratak i reintegraciju članova sve tri konstitutivne zajednice i ujedinjujući njihove škole. Pozitivan primjer je Srednja muzička škola “Katarina Kosača Kotromanić”, koju je delegacija ovom prilikom posjetila – navodi se u saopćenju.

Delegacija je također razgovarala sa tri ratna komandanta iz Maglaja, koji su posvetili život izgradnji povjerenja i dijaloga između svih zajednica.

– Radimo na unapređenju dijaloga kako bi naša djeca mogla živjeti ovdje u miru – istakli su Boro Jevtić, Rizo Salkić i Marko Zelić. Protagonisti dokumentarnog filma “Maglaj- rat i mir” su naglasili da ne žele da njihova djeca “napuste BiH zbog politike”.

– U sumornom političkom ozračju uspjeli smo vidjeti zaista inspirativne stvari. Dosta dobrog se dešava na lokalnom nivou. Moramo pružiti podršku i više ulagati u jačanje društvene kohezije. Moramo osigurati da se svi identiteti poštuju i da svi osjećaju da imaju svoj udio u ovom društvu, te u ovoj divnoj državi Bosni i Hercegovini – zaključio je Dieng.

Savjetnik Dieng je također prepoznao zajedničke napore gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i Istočnog Sarajeva Nenada Vukotića u zbližavanju dva grada, uprkos mnogim izazovima, prema zajedničkom cilju: Evropskom olimpijskom festivalu za mlade.

Također, u otvorenom razgovoru sa Međureligijskim vijećem u BiH, prepoznao je njihovu vodeću ulogu u društvu i nadu da će svoje aktivnosti i iskustva nastaviti dijeliti sa regijom i drugim državama svijeta, navodi se u saopćenju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU