12.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  Predstavnici UN-a i OSCE-a u zajedničkoj posjeti Fojnici, Jajcu i Žepču

  Specijalni savjetnik Ujedinjenih nacija Adama Dieng proveo je dva dana u posjeti Fojnici, Jajcu i Žepču, zajedno sa šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec.

  Zajedno su pozvali na obavezu jače podrške naporima građana BiH koji vlastitim primjerom demonstriraju vodstvo, želeći na taj način skrenuti pažnju na ljude i mjesta koji služe kao primjer pozitvnog dijaloga i angažmana.

  Nakon sastanaka s članovima Predsjedništva BiH, ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH i pomoćnikom ministra vanjskih poslova za multilateralne odnose, u kojima je zagovarao potrebu da izabrani dužnosnici učine više na stvaranju okruženja uzajamnog poštovanja i dostojanstva za sve građane BiH, podsekretar Ujedinjenih nacija i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Adama Dieng proputovao je BiH kako bi se sastao sa građanima i čelnicima koji su već preuzeli inicijativu da pomirenje u svojim zajednicama posmatraju izvan okvira politike podjela, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

  Diengu su se pridružili šef Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec i njen tim, te rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu. Delegacija je imala priliku čuti o naporima sagovornika da ojačaju empatiju i suosjećanje u svom radu, kao i o njihovoj borbi protiv govora straha, nepovjerenja, te čak govora mržnje kojeg generiraju neki zvaničnici i mediji.

  – Sastanak delegacije s predstavnicima civilnog društva iz svih dijelova zemlje je poslužio kao susret sa realnošću. Mladi ljudi ne odlaze iz zemlje samo zbog socio-ekonomskih mogućnosti, već i zbog toksičnog političkog okruženja i nestabilnosti koju ono nosi sa sobom. Predstavnici civilnog sektora su argumentirali da građani gube nadu jer ne vide institucionalne mehanizme ili šampione koji bi im mogli pomoći da izađu u javnost i učinkovito se suprotstave govoru mržnje i politikama podjela – navodi se u saopćenju.

  Dieng je kazao da je svaki pojedinac neophodan za izgradnju budućnosti ove zemlje.

  U Fojnici, lideri poput Fra Mirka Majdandžića u franjevačkom samostanu i načelnika Sabahudina Klisure nastavljaju njegovati viševijekovnu historiju uzajmnog poštovanja i konstruktivnog dijaloga između zajednica. Njihov primjer može poslužiti drugima za okretanje nove stranice, kako bi se zajednički krenulo prema miroljubivoj budućnosti za sve susjede.

  Inspirativan razgovor se odvijao s učenicima srednje stručne škole u Jajcu, čije su se kolege izborile protiv institucionalne segregacije. Mlađe generacije su istakle da je taj događaj bio jedna od najboljih stvari koje su se desile u njihovoj zajednici u proteklih nekoliko godina.

  Dieng je podstakao učenike da nastave vođeni tom idejom, ukoliko ne žele biti razdvojeni od svojih prijatelja samo zbog toga što su drugačije nacionalnosti.

  – Vrlo je inspirativno vidjeti napore opštinskih vlasti i civilnog društva u promoviranju povratka, pomirenja i među-etničke saradnje i komunikacije. Iskreno se nadam da će se politička situacija izvan ovih opština depolarizirati, kao i da će politički prostor u ovoj državi postati pogodniji za konstruktivnu saradnju – istakla je ambasadorica Kavalec.

  U Žepču su Dieng, Kavalec, načelnik Žepča Mato Zovko, predsjedavajući Opštinskog vijeća Muhamed Jusufović i Udruženje civilnih žrtava rata Žepča, zajednički odali počast svim civilnim žrtvama rata, pored memorijala koji im je zajednički podignut.

  – Radeći zajedno, bosanski Hrvati i Bošnjaci su uspjeli ujediniti grad koji je nasilno podijeljen na dva dijela tokom konflikta, uspješno provodeći povratak i reintegraciju članova sve tri konstitutivne zajednice i ujedinjujući njihove škole. Pozitivan primjer je Srednja muzička škola “Katarina Kosača Kotromanić”, koju je delegacija ovom prilikom posjetila – navodi se u saopćenju.

  Delegacija je također razgovarala sa tri ratna komandanta iz Maglaja, koji su posvetili život izgradnji povjerenja i dijaloga između svih zajednica.

  – Radimo na unapređenju dijaloga kako bi naša djeca mogla živjeti ovdje u miru – istakli su Boro Jevtić, Rizo Salkić i Marko Zelić. Protagonisti dokumentarnog filma “Maglaj- rat i mir” su naglasili da ne žele da njihova djeca “napuste BiH zbog politike”.

  – U sumornom političkom ozračju uspjeli smo vidjeti zaista inspirativne stvari. Dosta dobrog se dešava na lokalnom nivou. Moramo pružiti podršku i više ulagati u jačanje društvene kohezije. Moramo osigurati da se svi identiteti poštuju i da svi osjećaju da imaju svoj udio u ovom društvu, te u ovoj divnoj državi Bosni i Hercegovini – zaključio je Dieng.

  Savjetnik Dieng je također prepoznao zajedničke napore gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i Istočnog Sarajeva Nenada Vukotića u zbližavanju dva grada, uprkos mnogim izazovima, prema zajedničkom cilju: Evropskom olimpijskom festivalu za mlade.

  Također, u otvorenom razgovoru sa Međureligijskim vijećem u BiH, prepoznao je njihovu vodeću ulogu u društvu i nadu da će svoje aktivnosti i iskustva nastaviti dijeliti sa regijom i drugim državama svijeta, navodi se u saopćenju.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA