5 C
Sarajevo
Petak, 9 prosinca, 2022

Predstavnici UPFBIH i 19 granskih sindikata iz realnog sektora traže od Vlade i Parlamenta FBiH očitovanje o ustavnosti donošenja Zakona o minimalnoj plaći FBiH

Predstavnici Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici 19 granskih sindikata koji su članovi sindikalne delegacije u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH su se usaglasili da je potrebno hitno povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća u FBiH.

Međutim, obje delegacije imaju niz pitanja u vezi sa predloženim Zakonom o minimalnoj plaći koji je upućen ESVBiH. Zbog toga je dogovoreno da se uputi zajedničko pismo Vladi i Parlamentu FBiH u kojem se traži očitovanje o uočenim problemima u tekstu Zakona, čije posljedice u praksi mogu biti pogubne.

U pismu se traži očitovanje o tome da li postoji ustavna nadležnost Vlade i Parlamenta FBiH za predlaganje i donošenje Zakona o minimalnoj plaći FBiH. Dalje se traži očitovanje da li je tekst Zakona o minimalnoj plaći usklađen sa Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, Konvencijom Međunarodne organizacije rada (ILO) član 131, zakonima o radu, doprinosima, porezu na dohodak i drugim zakonima koji su na snazi u FBiH.

Ako Vlada i Parlament FBiH dostave adekvatne odgovore na dostavljeni upit, predstavnici poslodavaca i sindikata su spremni odmah zakazati sjednicu ESVBiH.

  Priča iz zeničke bolnice: Uloga heroja u bijelom

Ukoliko od Vlade i Parlamenta FBiH ne dobiju adekvatno obrazloženje, predstavnici UPFBiH i 19 granskih sindikata iz realnog sektora će od ovlaštenih podnositelja inicijativa za ocjenu ustavnosti zatražiti pokretanje procedure utvrđivanja ustavnosti ovog Zakona. 

Na sastanku je usaglašen stav i predložit će se  Vladi FBiH da se umjesto donošenja Zakona o minimalnoj plaći, kroz izmjene postojeće Uredbe o metodologiji izračuna i utvrđivanja najniže plaće u FBiH, u skladu sa Ustavom i Zakonom omogući povećanje minimalne plaće u FBiH.

Još jednom je istaknut zajedničko stajalište da je neophodno što prije smanjiti opterećenje cijene rade, jer se upravo tu nalazi najveća rezerva za povećanje minimalne plaće u FBiH.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU