13 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Predstavom “Bespomoćna stvorenja” SKM Slavonski Brod završavaju 7. Dani hrvatskog kazališta u BiH

Predstavom Satiričkog kazališta mladih Vitez ove će nedjelje 17. srpnja, s početkom u 20,00 sati, u Kazališnoj dvorani Vitez biti zaključeni 7. Dani hrvatskog kazališta u BiH.

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskoga Broda izvest će predstavu „Bespomoćna stvorenja”, po jednočinkama veliko Antona Pavloviča Čehova, koje je dramatizirao veliki američki dramaturg Neil Simon, a u obradu redatelja Silvija Stilinovića.

U tri jednočinke poveznica je samo jedna: čovjek. Čovjek u situaciji života, životna situacija koju postavlja čovjek. Satirično ismijavanje, koliko god paradoksalno zvučalo, odnosa medju ljudima. Karikatura života u sredini.

Svaka rečenica Čehova kao da je pisana i za današnje situacije koje si ljudi stvaraju. Predstavu treba shvatiti kao komediju. Čehov je na svako svoje djelo pisao „komedija”. Pa tako i na ovo. Guvernanta, Prosidba i Davljenik dijelovi su ove predstave u kojima će svatko naći dio kojem će se smijati i dio o kojem će razmišljati.

Requiem je to za klupu i čovjeka. Cijeli svijet je balansiranje na dvije strane klupe. I cijeli naš život ide od lijeve do desne strane klupe. Treba znati balansirati na krajevima klupe. Kad to ne uspijemo, padnemo s nje. Konačni pad je smrt. Ili nas smrt zatekne na sredini klupe. Kave li satire, kakve li ironije?

Režija je vrlo jednostavna i ostavlja glumcima potpunu slobodu stvaranja odnosa na sceni i s publikom.

Pokrovitelji ovogodišnjih, sedmih po redu, Dana hrvatskog kazališta u BiH su Federalni ministarstvo kulture i športa i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa KSB. Na smotri je izvedeno ukupno 12 predstava, a posjećenost je bila iznimna.

Iz Gradskog kazališta mladih Vitez najavili su koncem srpnja početak Ljetnog kazališnog kampa u Brajkovićima te za konac kolovoza početak 14. Dana kazališta “Vitez 2022”.

predstavom “bespomoćna stvorenja” skm slavonski brod završavaju 7. dani hrvatskog kazališta u bih

www.radiovitez.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU