Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Prelijepa Šejma snimila ilahiju o Bajramu: Miris kahve i baklave mahalom se našom širi…

Zahvaljujući svom umiljatom glasu mlada Gradačanka Šejma Mehić sve više plijeni pažnju ljubitelja ilahija i kasida.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Njen umilni glas milina je slušati, a ovaj put nas je obradovala ilahijom o Bajramu. Ispod videa, koji već ima zavidan broj pregleda na Youtube-u, napisala je:

Hvala dragim džematlijama, rodbini, prijateljima i dječici mojojoj lijepoj! Svako od njih, na poseban način, čini poseban detalj ovog mozaika, za mene do sada posebnog projekta, koji će, nadam se ostati kao duhovni vakuf generacijama koje, i pouka da čuvaju temeljne vrijednosti: vjeru i tradiciju.

Ova divne i nasmijane insane, koje vidite na spotu, nisu nikakvi glumci, niti su imali glumačku ulogu u ovom projektu. Sve se dešavalo spontano, bez dodatnih ponavljanja, tako da, u nekim trenucima znala sam se zapitati: Da li je ovo bajramski hal ili smo na setu za snimanje…

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Drugačiji spot zahtijevao je i više brige, obaveza, dodatnog truda, ali elhamdulillah, svaki uloženi atom snage – vrijedio je. Poziv za snimanje spota, rado su svi prihvatili, a iskreno nisam ni sumnjala u njihovu podršku. Posebnost ovih insana ogleda se u tome što su baš jedan džemat, zajednica, koja je u svemu zajedno. Bez imalo pristrasrnosti mogu kazati, oni su personifikacija hadisa, u kome Poslanik, a.s., nam kazuje: Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi i samilosti je kao primjer tijela, ako oboli jedan organ, ostatak tijela obuzme groznica i nesanica.”
Tako i oni, problem jednog člana je problem svih.

Nadam se da ćemo uspjeti doprijeti do Vaših srca, te kroz kasidu i video-spot donijeti dašak bajramski i podsjetiti na našu viševjekovnu Tradiciju.

Hvala ovim divnim insanima na izdvojenom vremenu, a tako i na strpljenju. Hvala što ste sudjelovali u očuvanju jedne lijepe uspomene nas kao džemata. Hvala mojim roditeljima, sestri i bratu, kojima baš ova uloga nije pala tako jednostavno, ali znam da ovim spotom imam jednu lijepu uspomenu za čitav život.
Hvala hfz. Huseinu i njegovoj hanumi koji su bili dio ovog projekta, a naročito hafizu koji nas uvijek svojom besjedom opomene i oraspoloži.

Hvala Ahmedu Smailbegoviću na velikom strpljenju, na predivnim kadrovima koje je zabiležio i učinio da ovaj spot bude ovakav, meni do sada najljepši! Hvala menadžeru Tariku Omerhodžiću na velikoj pomoći podršci za realizaciju ovog projekta. Hvala posebnom insanu Dževada Ibrahimoviću i njegovoj hanumi Amri koji su uvijek tu uz mene!

BAJRAM

Na avliji šaren ćilim
Na ćilimu sofra aman
A za sofrom ukućani
Jutros nam je došo Bajram

Bajram šerif, Bajram šerif
Bajram mubarek olsun
Srca naša sva su sretna
Allahov se rahmet prosu.

Miris kahve i baklave
Mahalom se našom širi
Sa selamom i bismilom
mu’minska se duša smiri.

Bajram šerif, Bajram šerif
Bajram mubarek olsun
Srca naša sva su sretna
Allahov se rahmet prosu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Bajram banku djeca traže
Ljube ruke starijima
Tradicija to je naša
Radujmo se Bajramima.

Bajram šerif, Bajram šerif
Bajram mubarek olsun
Srca naša sva su sretna
Allahov se rahmet prosu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -

Vijesti danas