Premijer Halilagić nagovijestio da će izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli početi sljedeće godine

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić istakao je da su, odlukom Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, obezbijeđena kreditna sredstva od 10 miliona maraka za prvu fazu izgradnje i nagovijestio da će izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli početi sljedeće godine.

Na konferenciji za medije prezentirane su i aktivnosti provedene u 2023. godini kao i aktivnosti planirane za 2024. godinu.

– U prethodnoj godini dana, tačnije od 30. novembra 2022. godine kad je Gradsko vijeće Grada Tuzla usvojilo Nacrt Regulacionog plana kampusa Univerziteta u Tuzli, sve do 18. decembra 2023. godine kad je dobijena urbanistička saglasnost za prvi objekt, provedeno je osamnaest zahtjevnih aktivnosti oko pripreme izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli – navode iz Univerziteta u Tuzli. 

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović kazao je da je kampus Univerziteta u Tuzli  rezultat sinhronizovane saradnje Grada Tuzle, Kantona i Univerziteta i da taj projekt nastavlja dinamičan razvoj.

Kampus Univerziteta u Tuzli, kao modernistički akademski grad i jedinstven infrastrukturni projekt koji će biti važan za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu otvorit će mnoga vrata međunarodnim studentima. To je u obraćanju potvrdila i rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić. Ona je istakla da je, osim Vlade TK, podršku projektima izgradnje kampusa u Tuzli dao i Grad Tuzla.

Voditelj operativnog tima za razvoj Kampusa Univerziteta u Tuzli Damir Zenunović naglasio je da se aktivno priprema tender za izgradnju prvog objekta.

– Plan nam je da prvu fazu izgradnje završimo do 50. godišnjice Univerziteta u Tuzli, to je 18. decembra 2026. godine – rekao je, između ostalog, Damir Zenunović.

Za 2024. godinu planirane su aktivnosti u vezi izrade idejnog projekta građevine Tehnološkog fakulteta i univerzitetskog trga sa bibliotekom, konferencijskim centrom i Prirodno matematičkim fakultetom, te izrada tenderske dokumentacije za izgradnju objekata Akademije dramske umjetnosti i Farmaceutskog fakulteta.

– Zahvaljujemo Vladi TK, Gradu Tuzli, zaposlenicima Univerziteta u Tuzli i medijima za dosadašnju podršku realizaciji aktivnosti u izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli – naglašavaju iz Univerziteta u Tuzli.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU