Premijer KS podnio ostavku, novi saziv Vlade očekuje za mjesec dana

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, podnio je ostavku, što je potvrdio i na pres-konferenciji nakon što je informacija o ostavci objavljena jutros u medijima.

Time započinje proces rekonstrukcije kantonalne vlade čiji novi saziv treba očekivati otprilike za mjesec dana, istakao je Uk.

Premijer nije želio prejudicirati nijedno ime budućeg Vladinog saziva prije nego što njegovu ostavku prihvati kantonalna skupština. Sjednica Skupštine treba da bude sazvana u narednih 14 dana, a kad ostavka bude prihvaćena, u sljedećih 14 dana potom on treba da predloži novi sastav Vlade, napomenuo je.

Nihad Uk najavio je za sutra sjednicu Kolegija Skupštine Kantona, koji treba da odluči o datumu sjednice na kojoj će biti razmatrana njegova ostavka.

Premijer negira da je ostavka plod političkih pritisaka na njega od lidera Naroda i Pravde, te Naše stranke, Elmedina Konakovića i Edina Forte, u cilju rekonstrukcije Vlade kako bi Vlada ‘riješila problem’ ministara iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Rekonstrukcija je potrebna budući da je aktuelna vlada izgubila podršku u kantonalnoj skupštini zbog stava Stranke za Bosnu i Hercegovinu, kazao je Nihad Uk odgovarajući na novinarska pitanja.

Upoznat je s istupom ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Almira Bečarevića (Stranka za BiH) o navodnim nezakonitostima u javnim preduzećima i Vlada će razmotriti daljnje korake u vezi s tom informacijom ukoliko protiv odgovornih bude potvrđena optužnica.

Predsjedavajuči Skupštine Kantona, Elvedin Okerić, koji se također nakratko obratio novinarima, očekuje formiranje nove vlade polovinom ili krajem idućeg mjeseca. Napominje da je aktuelna vlada do tada u tehničkom mandatu, ali ni on nije želio licitirati budući sastav. Ipak smatra da politički subjekt Narod i Pravda neće doživjeti promjene u tom smislu.

Član Skupštine Redžo Lemezan rekao je da će stranka Za nove generacije dobiti u novom sazivu Vlade resore finansija i visokog obrazovanja.

Lemezan podržava potez kantonalnog premijera i rekonstrukciju Vlade, a probleme u dosadašnjem sazivu vidi u djelovanju jednog ministra, Almira Bečarevića iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU