Premijer Nezir Pivić najavio isplatu novčane naknade zaposlenim na budžetu

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić najavio je da Vlada namjerava uskoro donijeti odluku da se svim zaposlenim koji primaju iz budžeta ZDK-a isplati novčana naknada u iznosu do 350 KM.

Odluka o isplati, kako je rekao, trebala bi biti donesena naredne sedmice kada se očekuje i usvajanje rebalansa Budžeta za 2023. godinu u Skupštini ZDK-a, a naknada bi trebala biti isplaćena do kraja ove godine.

Premijer Pivić je napomenuo da ova odluka ni na koji način nije vezana za odluku Vlade Federacije BiH te da je Vlada koju predvodi odmah po preuzimanju dužnosti prije 40 dana krenula u analizu budžetskih troškova i počela tražiti načina da se osiguraju sredstva za isplatu ove naknade za oko 8.500 zaposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i javnoj upravi. Napominje da će ovu naknadu dobiti i zaposleni u ustanovama kulture, JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK i JU Centar za djeci i odrasle s posebnim potrebama ZDK, a koje se finansiraju transferima iz budžeta ZDK-a.

– Odluka Vlade FBiH je neozbiljna i nekorektna jer imamo ranije odluke Vlade FBiH, odnosno Parlamenta FBiH, gdje su oni stvorili određene obaveze, kao što je npr. pitanje boraca, gdje su našem kantonu stvorili obavezu od 9 miliona KM, a da nisu izdvojili dodatna sredstva. Vidjeli smo kako i na koji način se raspodjeljuju sredstva i prilikom rebalansa da daju određena sredstva bez ikakve analitike i šta će se dobiti tim sredstvima. Primjerice, Vlada FBiH jednom odlukom prije tri mjeseca odobri sredstva za bazen u jednom mjestu, a nakon toga kada se parlamentarna većina promijeni ili je potrebna nekakva “ruka”, onda ide bazen u drugo mjesto i to je njihov način kako rješavaju probleme – rekao je premijer ZDK.

Dodao je da dosad nije vidio nijedan konkretan potez Vlade FBiH u pravcu ublažavanja posljedica inflacije.

– Oni rade na način da stvore preporuku i nekoga obavežu ili ostave mogućnost da isplati sredstva i zaista ne znam kakva je to kreacija. Ono što ćemo mi uraditi i dati pomoć našim zaposlenim kao posljedica inflacije su rezultat našeg rada i prije nego što se pojavila ova njihova famozna odluka – istakao je premijer Pivić.

Premijer je o namjeri Vlade da donese odluku o isplati pomoći jutros razgovarao i s čelnicima kantonalnih sindikata obrazovanja Selvedinom Šatorovićem i Dževadom Hadžićem, koji su dali podršku da se na ovaj način ublaže posljedice inflacije i rasta troškova života. Također je razgovarano i o nastavku pregovora o usaglašavanju kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja, kao i planovima na unapređenju materijalnog položaja svih zaposlenih na budžetu ZDK-a. Naglasio je da je na posljednjem sastanku sa svim sindikatima dogovoreno da će se ove konsultacije nastaviti sljedeće godine.

Izvor: Press služba ZDK

The post Premijer Nezir Pivić najavio isplatu novčane naknade zaposlenim na budžetu appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU