Premijera dokumentarnog filma „Praznine“ u četvrtka u Vitezu

Dokumentarni film „Praznine“, redateljice Anele Križanac, svoju će premijeru imati u četvrtak, 15. rujna, u 19 sati u kongresnoj dvorani Franšiznog centra Vitez.

Film „Praznine“ nastao je u produkciji Kazališta mladih „Korifej“ iz Nove Bile, a donosi priču o ubijenoj djeci u ratu u Bosni i Hercegovini. To je film koji ima cilj stajati kao opomena današnjim i budućim generacijama u BiH, najavili su organizatori.

“Ovaj film je snažno obilježio moj život. Svaka nova priča iznova me duboko razarala, ali i davala mi novu snagu da nastavim snimati. Zahvale roditelja što sam uopće došla upitati za njihovu djecu nakon toliko godina, bacala su me na koljena. Njihova ubijena djeca otprilike moji su vršnjaci. Bili smo pod istim nebom u istom paklu rata. Oni su ubijeni, ja sam preživjela. Ako išta danas mogu učiniti, onda mogu napraviti film koji će biti njihov oduzeti glas i njihov produženi krik. Krik koji će nas upozoravati na besmisao rata. Ikad!” kazala je redateljica Anela Križanac.

Filmski materijal prikupljan je isključivo kroz razgovore s prvim svjedocima – roditeljima i braćom ili sestrama ubijene djece. Redateljski koncept filma jest svjedočenje iz prve ruke.

Film svjesno izbjegava dokumentarne snimke ili fotografije trenutka kada su djeca ubijena, no unatoč tome svjedočenja roditelja razaraju nutrinu gledatelja, ali ga i oplemenjuju i pročišćuju.

Filmsku ekipu čine Anela Križanac koja potpisuje scenarij i režiju, Jakov Sušac kao snimatelj i montažer, Nikola Matošević autor glazbe, te Alojz Čakarić i Ivan Križanac kao snimatelji tona. Autor plakata je Dejan Pranjković.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU