10.6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Preminuo Lennart Johansson, otac Lige prvaka

Nakon kraće bolesti u 89. godini preminuo je nekadašnji predsjednik UEFA-e Lennart Johansson, koji je na čelu Europskog nogometnog saveza bio 17 godina, objavio je Švedski nogometni savez.

Jedna od njegovih najvećih ostavština u europskom nogometu je dovršenje preoblikovanja europskih klupskih takmičenja, a za vrijeme njegova mandata utemeljena je Liga prvaka pa ga se naziva i ocem Lige prvaka.

Johansson je na čelu UEFA-e bio od 1990. do 2007. godine, kad ga je na Izbornom kongresu pobijedio nekadašnji francuski nogometni velikan Michel Platini.

Vijest o Johanssonovoj smrti potvrdili su i iz FIFA-e te najavili da će ga se prisjetiti na današnjem kongresu u Parizu.

“Vijest o smrti Lennarta Johanssona slomila mi je srce. Bio je prijatelj i neprocjenjiv izvor mudrosti i inspiracije. Bit ću mu zauvijek zahvalan što je bio predsjednik UEFA-e kad sam 2000. godine pristupio toj organizaciji. Od tada, Lennart je bio uzor po pitanju profesionalizma i, što je najvažnije, humanosti”, napisao je u svojoj poruci predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

O Johanssonovu značaju u domovini najbolje svjedoči podatak da je njegovim imenom nazvan trofej koji se svake godine dodjeljuje nogometnom klubu koji osvoji naslov prvaka Švedske.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima