Preminuo Lennart Johansson, otac Lige prvaka

Nakon kraće bolesti u 89. godini preminuo je nekadašnji predsjednik UEFA-e Lennart Johansson, koji je na čelu Europskog nogometnog saveza bio 17 godina, objavio je Švedski nogometni savez.

Jedna od njegovih najvećih ostavština u europskom nogometu je dovršenje preoblikovanja europskih klupskih takmičenja, a za vrijeme njegova mandata utemeljena je Liga prvaka pa ga se naziva i ocem Lige prvaka.

Johansson je na čelu UEFA-e bio od 1990. do 2007. godine, kad ga je na Izbornom kongresu pobijedio nekadašnji francuski nogometni velikan Michel Platini.

Vijest o Johanssonovoj smrti potvrdili su i iz FIFA-e te najavili da će ga se prisjetiti na današnjem kongresu u Parizu.

“Vijest o smrti Lennarta Johanssona slomila mi je srce. Bio je prijatelj i neprocjenjiv izvor mudrosti i inspiracije. Bit ću mu zauvijek zahvalan što je bio predsjednik UEFA-e kad sam 2000. godine pristupio toj organizaciji. Od tada, Lennart je bio uzor po pitanju profesionalizma i, što je najvažnije, humanosti”, napisao je u svojoj poruci predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

O Johanssonovu značaju u domovini najbolje svjedoči podatak da je njegovim imenom nazvan trofej koji se svake godine dodjeljuje nogometnom klubu koji osvoji naslov prvaka Švedske.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU