PREMINUO NIKOLA MATERACI Tvorac legendarnog Ferarija F40

Nikola Materaci je dugo bio definisan kao otac Ferarija F40 i to sa dobrim razlogom, jer je pratio evoluciju projekta od početka do kraja, u kojem je stvoren jedan od najvoljenijih automobila u istoriji.

F40 je bio posljednji automobil napravljen pod potpunim nadzorom Enca Ferarija. Dizajn karoserije uradio je Leonardo Fioravanti, pod vođstvom Nikole Materazija i Pjetra Kamardele.

Dolazeći iz regiona Silento gdje nije bila prisutna automobilska industrija, karijeru je započeo kao stručnjak za proračune u sjedištu Lancia u Torinu.

Tokom svoje karijere u italijanskoj automobilskoj industriji sarađivao je ili je bio nasljednik brojnih zapaženih inženjera kao što su Frančesko De Virdžilio (Lancia), Mario Mecanote (Pirelli), Franko Roki, Anđelo Belei (Ferrari), Antonio Tomaini (Ferrari), Masimo Tamburini (Cagiva), Paolo Stanzani (Bugatti), Marčelo Gandini, Serđo Skaljeti, Leonardo Fioravanti.

Godine 1979. zaposlio ga je Ferarijev trkački odsijek kao šefa dizajnerske/inženjerske kancelarije (dok je Mauro Forgijeri ostao tehnički direktor) zbog njegove specijalizacije za prinudnu indukciju, što će pomoći timu od sezone 1980. pa nadalje.

Bio je glavni inženjer odgovoran za usvajanje turbo motora u Ferariju.

Uz Gordona Mareja, Kolina Čepmena, Erika Brodlija i Kerola Šelbija Materaci je bio jedan od najplodnijih inženjerskih dizajnera 70-ih, 80-ih i 90-ih godina, nakon što je radio na ukupno 38 projekata u motosportu, superautomobilima i motociklima tokom karijere koja se protezala 42 godine godine.

Inženjer koji je napravio istoriju od italijanskog automobilskog svijeta preminuo je u Sapriju u 83. godini života.

PREMINUO NIKOLA MATERACI Tvorac legendarnog Ferarija F40 appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU