Presuđeni pedofil iz Bosne i Hercegovine slobodno šeta Hrvatskom, tko treba tražiti njegovo izručenje

Nevjerojatno zvuči činjenica da presuđeni pedofil koji je pobjegao iz sudnice Osnovnog suda u Banjaluci, trenutno slobodno šeta Hrvatskom, jer ima i tamošnje državljanstvo. Pojavio se čak u emisiji jedne hrvatske televizije da bi ispričao svoju verziju događaja. Za to vrijeme u našoj zemlji bez odgovora tko treba tražiti njegovo izručenje?

Presuđeni pedofil iz BiH Ivica Mišković ušetao je kao slobodan čovjek u redakciju emisije Provjereno u Hrvatskoj. Više ne iznenađuje vijest da on slobodno šeta u susjednoj zemlji, a šokira i činjenica da zahtjeva za njegovim izručenjem nema iz Bosne i Hercegovine. U Ministarstvu pravde BiH kažu da predmet nije zaprimljen.

MINISTARSTVO PRAVDE BiH

O eventualnom pokretanju nekog postupka odlučuje isključivo mjerodavni sud ili tužilaštvo u Bosni i Hercegovini, pa se za dobijanje tražene informacije treba obratiti mjerodavnom sudu koji je donio presudu  ili mjerodavnoj zatvorskoj instituciji (ako je navedena osoba izdržavala zatvorsku kaznu).

Istovremeno priopćenjem se ogradio i banjalučki osnovni sud, iz kojeg je Mišković nedavno pobjegao kroz prozor nakon što mu je izrečena presuda.

OSNOVNI SUD U BANJOJ LUCI

U odnosu na ustupanje ili preuzimanje postupka izručenja, sud postupa kada se steknu uslovi i nakon obraćanja nadležnih organa, u konkretnom slučaju navedena procedura regulisana je bilateralnim sporazumom o pravnoj pomoći između BiH i Hrvatske.

Tražili smo komentar od ministra vanjskih poslova BIH, ali i od njegovog hrvatskog kolege.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, ministar vanjskih poslova BiH

Koristi se taj pravni vakum da s eoni koje traže hrvatsko pravosuđe sakrrivaju u BiH i vidimo i da ima obrnuti trend i to je apel svima nama da s ete stvari riješe bilateralnim dogovorima, da počinicoi ne bi bili nedostupni

GORDAN GRLIĆ-RADMAN, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske

Institucije dvije država rade i sarađuju, prema tome, ali nisam pratio taj slučaj

Prije nekoliko dana ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan izjavio je kako se treba ući u pravni proces ekstradicije u ovom slučaju. Kada?, to se očigledno još ne zna. Treba podsjetiti da je riječ o pedofilu koji je već ranije bio na potjernici, a bježao je tri puta.

Izvor: BHRTdnevni.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU