22 C
Sarajevo
Utorak, 24 svibnja, 2022

  Prezentiran prvi sistem za kontinuirano mjerenje GUK-a u BiH (VIDEO)

  Udruga dijabetičara u HNK „Insula“ organizirala je u srijedu u Mostaru prezentaciju prvog registriranog sistema za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi – S7 EasySense CGM, na kojoj je istaknuto kako je to prvi sistem takve vrste u BiH koji će umnogome olakšati život pacijenata s dijabetesom.

  Organizatori su istakli kako je građanska inicijativa “Za život sa manje boli”, koja je pokrenuta prije godinu dana, usvojena na Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine te da slijede koraci donošenja pravilnika i osiguranja sredstava za besplatne mjerače.

  Po riječima predsjednika Udruge “Insula” Mislava Stapića, u saradnji s firmom Bauerfeind d.o.o. registriran je prvi sistem za kontinuirano mjerenje GUK-a u Bosni i Hercegovini, S7 EasySense CGM te na taj način olakšan put svim dijabetičarima u BiH za lakšu nabavku CGM sistema.

  Napomenuo je kako je ovom registracijom završen jedan dio inicijative “Za život sa manje boli”, ali da se sada očekuju dalji koraci Vlade FBiH kako bi se odobrilo finansiranje spomenutog sistema za dijabetičare.

  – Cilj je ove inicijative da kontinuirano mjerenje šećera dođe na liste ortopedskih pomagala u BiH – poručio je Stapić.

  Predavanje o S7 EasySense CGM sistemu održao je dr. Senad Mešković iz firme “Bauerfeind”, koji je kazao kako je riječ o uređaju koji samostalno radi, bez podrške inzulinske pumpe te da je kao takav prvi samostalni uređaj koji će se pojaviti na kompletnom tržištu regije.

  – Uređaj daje 24-satni profil glikemije, dakle mjeri svake dvije minute i zahvaljujući tome imamo 720 očitanja glukoze u krvi za razliku od klasičnog mjerenja glukometrom gdje korisnik najčešće dobije od jednog do 4 mjerenja šećera u krvi.

  Zahvaljujući tome sam korisnik, a i zdravstvena struka može puno bolje kontrolirati šećernu bolest, mijenjati terapiju i prilagođavati kompletan životni režim, zaključio je Mešković.

  Prema nezvaničnim podacima kojima raspolaže Udruga “Insula”, u Hercegovačko- neretvanskom kantonu ima oko 11. 500 dijabetičara, od čega 3500 ovisnika o inzulinu.

  (FENA) I.B.

   

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA