Priče iz Tuzle: Za novu zgradu Partizana čuvao ciglu staru 125 godina

Nedavnom početku rekonstrukcije zgrade DTV “Partizana” u Kreki obradovali su se svi mještani ovog dijela Tuzle, a trenutak kada je rovokopač izvođača radova skinuo prve količine zemlje u dvorištu nekadašnjeg sportskog centra, posebno je razveselio 70-godišnjeg umirovljenika Eldara Hadžiahmetovića.

Bivši stanovnik i hroničar Kreke godinama je čuvao ciglu staru 125 godina, koju je uzeo prilikom rušenja trošnog zdanja bivšeg “Partizana”, želeći je ugraditi u novi objekat i tako, na izvjestan način, produžiti tradiciju nekadašnjeg Gombolaškog, potom Sokolskog, a poslije Drugog svjetskog rata Društva za tjelesno vaspitanje “Partizan”.

  • Prilikom rušenja već dotrajalog, ali u istorijski značajnog objekta DTV “Partizan” u Kreki, sačuvao sam ciglu kao djelić uspomene na objekat u kojem sam proveo svoje djetinjstvo na časovima gimnastike, kao i mnoge generacije vrsnih sportista koje je iznjedrilo ovo društvo. Inače, ova cigla je i svojevrstan suvenir vezan za postojanja Ciglane u Kreki koja je počela sa radom daleke 1885. godine – kaže Hadžiahmetović u razgovoru za Fenu.

Ciglanu u Kreki izgradile su austrougarske vlasti, u vrijeme industrijalizacije Bosne i Hercegovine. Proizvodila je opeku i crijep za sve izgrađene objekte tog vremena u Kreki: Špiritanu koja je proradila 1888. godine, parni mlin godinu kasnije, Solanu 1891., prvu električnu centralu u ovom dijelu BiH 1906. godine, te brojne objekte rudnika “Kreka” i druge.

Proizvodi Ciglane korišćeni su i za izgradnju 99 stambenih objekata u naseljima Kreka i Solana, napominje Hadžiahmetović. Poznate kolone, u kojima su živjeli doseljenici iz cijele Evrope što ih je monarhija poslala u BiH u vrijeme naglog industrijskog razvoja, udomile su brojne majstore raznih profesija iz Austrije, Njemačke, Češke i Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Italije i drugih zemalja Evrope.

  • Uporedo s novim proizvodnim pogonima, Austrougarska je gradila društvene, obrazovne, kulturne i sportske objekte kako bi se radnici u slobodno vrijeme mogli zabaviti i kulturno uzdizati, a njihova djeca školovati. Tako je 1897. godine izgrađena osnovna škola, a tri godine prije Kasina i Fiskulturni dom. Pretpostavljam da je te godine proizvedena cigla kojom je građen dom za gombolaše, to jest fiskulturnike i služila je sve dok 2017. godine derutna zgrada DTV “Partizana”, koja je preživjela tri rata, nije srušena – pripovijeda naš sagovornik.

Hadžiahmetović vjeruje da je cigla koju je uzeo iz ruševina DTV “Partizana” stara najmanje 125 godina. Arhitekti Mehmedu Zaimoviću, predstavniku gradske uprave Tuzla, koja finansira obnovu DTV “Partizana”, predložio je da se ova cigla ugradi u novi objekat.

  • Upoznavši projektanta i rukovodioca radova s ovim detaljem, složili su se da je opeka vrlo dragocjena, te da će je ugraditi na središnjem, odnosno, ulaznom dijelu objekta, kada bude u fazi zidanja. Neki proizvodi Ciglane u Kreki imali su i svoja obilježja, kao ovaj primjerak na fotografiji sa oznakom ROT, čiji gabariti su vidno veći od današnjih standarda (29x14x7 cm). Ugradnjom u novi objekat ona će simbolično ukazivati na neko davno vrijeme, s ciljem oživljavanja tradicija u svakom smislu riječi – zaključio je Hadžiahmetović, sretan što je dočekao dan rekonstrukcije DTV “Partizana”.

Društvo za tjelesno vaspitanje “Partizan”, jedno od najmasovnijih u bivšoj zajedničkoj državi, djelovalo je sve do posljednjeg rata, kada je zgrada po nalogu Sekretarijata za narodnu odbranu općine Tuzla izuzeta za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći.

Vremenom je devastirana, a nebriga je potom uzela svoj danak: zgrada je usljed dotrajalosti srušena 2017. godine. Na inicijativu Udruženja građana “Kreka” i njenog predsjednika uprave Derviša Čička, Gradsko vijeće Tuzle donijelo je odluku o rekonstrukciji, s obzirom na to da je riječ o objektu od kulturno-istorijskog značaja za baštinu ovog dijela BiH.

Očekuje se da će nova zgrada DTV “Partizana” biti predata građanima na upotrebu u oktobru ove godine, kada će i “život” ugrađene vremešne cigle nastaviti da teče. (Fena)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU