-5.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Prihvaćena inicijativa: Kakanj dobija punionicu za električna vozila

  Na adresu Općine Kakanj stigla je inicijativa Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH” – Podružnica “Elektrodistribucija” Zenica za saradnju na izgradnji javne punionice za električna vozila na prostoru Kaknja.

  U inicijativi se, između ostalog, kaže da su prema dosadašnjem iskustvu korisnici ovih punionica u vrijeme godišnjih odmora vlasnici električnih vozila koji žive u inostranstvu, a porijeklom su iz BiH, turisti koji posjećuju BiH i drugi vozači.

  - Oglašavanje -

  I JP “Elektroprivreda BiH” u svom voznom parku posjeduje određeni broj električnih vozila, te je u ovom momentu najveći korporativni korisnik električnih vozila i vlasnik najveće infrastrukture za punjenje u BiH.

  Na ovu inicijativu iz Općine Kakanj je odgovoreno pozitivno.

  “Izgradnjom javne punionice za električna vozila stvorila bi se pretpostavka za buduće korištenje električnih vozila od strane građana Kaknja, povećao bi se turistički potencijal općine, povećao bi se imidž Kaknja kao promotora projekata zaštite životne sredine, a poboljšao bi se i imidž Kaknja u smislu povoljnog poslovnog ambijenta”, navode iz Općine.

  Trošak električne energije za pogon električnih vozila u prosjeku iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi. Trošak održavanje je također značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

  Prednosti korištenje električnih vozila u BiH su značajno smanjenje emisija štetnih gasova i poboljšanje kvalitete zraka u BiH, smanjenje emisija CO2, višestruko niža cijena pogonskog goriva, smanjenje buke u gradovima, te mogućnost korištenja različitih poticaja, koji su već uvedeni u zemljama EU, a u budućnosti se mogu očekivati i u BiH.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO