26 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  Prijedlog budžeta BiH sutra će biti poslan Vijeću ministara BiH

  Ministarstvo finansija i trezora BiH uputit će sutra Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara u dalju proceduru dokument okvirnog budžeta od 2022. do 2024. godine i ovogodišnjeg budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

  Iz Ministarstva finansija i trezora ranije je saopćeno da će dokumenti biti predati Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima i posljednjih kontrola sadržaja budžeta.

  Na osnovu Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora samo je tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta.

  Nakon što Vijeće ministara usvoji nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, on se upućuje ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivou BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU