Prijenos podataka brzinom od 1 petabita u sekundi? Moguće je!

Istraživači s Japanskog Nacionalnog instituta za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju NICT, postigli su novi brzinski rekord za prijenos podataka od 1,02 petabita u sekundi, korištenjem kablova s optičkim vlaknima koji bi trebali biti kompatibilni s postojećom infrastrukturom.

Za referencu, 1 petabit je jednak milionu gigabita, što znači da je ovaj novi rekord oko 100.000 puta brži od apsolutno najbržih kućnih internetskih brzina dostupnih potrošačima. Čak će i NASA dobiti “samo” 400 Gb/s kada se 2023. godine pojavi šesta generacija Energy Sciences Networka (ESnet6).

Pri brzinama od 1 Pb/s, teoretski biste mogli emitirati 10 miliona kanala u sekundi videa u 8K razlučivosti.

Za novi rekord istraživači NICT-a su koristili nekoliko novih tehnologija. Optičko vlakno sadrži četiri jezgre, odnosno staklene cijevi koje prenose signale, a širina pojasa prijenosa proširena je na rekordnih 20 THz, zahvaljujući tehnologiji poznatoj kao multipleksiranje s valnim dužinama (WDM).

Ta se širina pojasa sastoji od ukupno 801 kanala valne dužine raspoređenih u tri pojasa – uobičajeno korišteni C i L-pojasni, kao i eksperimentalni S-pojasni.

Uz pomoć nekih drugih novih tehnologija optičkog pojačanja i modulacije signala, tim je postigao rekordnu brzinu od 1,02 Pb/s, šaljući podatke kroz 51,7 km kabela s optičkim vlaknima. Pored svega, optički kabal ima isti promjer od 0,125 mm kao standardni, što znači da bi trebao biti kompatibilan s postojećom infrastrukturom i proizvodnim procesima, navodi NICT.

The post Prijenos podataka brzinom od 1 petabita u sekundi? Moguće je! appeared first on Noob.ba.

www.noob.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU