7.7 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Prijenos podataka brzinom od 1 petabita u sekundi? Moguće je!

Istraživači s Japanskog Nacionalnog instituta za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju NICT, postigli su novi brzinski rekord za prijenos podataka od 1,02 petabita u sekundi, korištenjem kablova s optičkim vlaknima koji bi trebali biti kompatibilni s postojećom infrastrukturom.

Za referencu, 1 petabit je jednak milionu gigabita, što znači da je ovaj novi rekord oko 100.000 puta brži od apsolutno najbržih kućnih internetskih brzina dostupnih potrošačima. Čak će i NASA dobiti “samo” 400 Gb/s kada se 2023. godine pojavi šesta generacija Energy Sciences Networka (ESnet6).

Pri brzinama od 1 Pb/s, teoretski biste mogli emitirati 10 miliona kanala u sekundi videa u 8K razlučivosti.

Za novi rekord istraživači NICT-a su koristili nekoliko novih tehnologija. Optičko vlakno sadrži četiri jezgre, odnosno staklene cijevi koje prenose signale, a širina pojasa prijenosa proširena je na rekordnih 20 THz, zahvaljujući tehnologiji poznatoj kao multipleksiranje s valnim dužinama (WDM).

Ta se širina pojasa sastoji od ukupno 801 kanala valne dužine raspoređenih u tri pojasa – uobičajeno korišteni C i L-pojasni, kao i eksperimentalni S-pojasni.

Uz pomoć nekih drugih novih tehnologija optičkog pojačanja i modulacije signala, tim je postigao rekordnu brzinu od 1,02 Pb/s, šaljući podatke kroz 51,7 km kabela s optičkim vlaknima. Pored svega, optički kabal ima isti promjer od 0,125 mm kao standardni, što znači da bi trebao biti kompatibilan s postojećom infrastrukturom i proizvodnim procesima, navodi NICT.

The post Prijenos podataka brzinom od 1 petabita u sekundi? Moguće je! appeared first on Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU