-3.4 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Pripreme za obilježavanje „Dana nestalih“

  Međunarodni dan nestalih obilježava se 30. augusta, a s posebnim pijetetom ga obilježavaju obitelji nestalih osoba, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i udruženja, kao i državne institucije širom svijeta.

  To je dan kada se skreće pažnja javnosti na jedno važno, ali i teško pitanje – na proces traženja nestalih osoba.

  - Oglašavanje -

  Život u neznanju o sudbini najmilijih i danas je nažalost surova stvarnost za mnoge. Oružani sukobi, katastrofe, migracije itd., često su uzrok razdvajanja porodica i nestanka hiljada ljudi u svijetu. Bez obzira na način na koji nestaju, svim porodicama nestalih osoba jednaka su patnja i život u neizvjesnosti o sudbini njihovih najmilijih.

  Tim povodom održan je radni sastanak rukovodstva Crvenog križa Općine Travnik, koje je predvodila predsjednica Mirjana Šekelja i Organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih osoba “Vrbanja” Kotor Varoš sa sjedištem u Travniku na čelu sa predsjednicom Muneverom Avdić.

  Na sastanku je najavljeno obilježavanje „Međunarodnog dana nestalih“, koje će ove dvije organizacije prvi put održati zajedno, te su pozvane sve organizacije i pojedinci da im se pridruže u ovoj humanoj akciji.

  Predsjednice Šekelja i Avdić istakle su da je Međunarodni dan nestalih osoba prilika da se prisjetimo svih nestalih osoba i iskažemo podršku njihovim porodicama koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo, da znaju istinu o svojim najmilijim.

  U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 7.000 osoba nestalih usljed proteklog rata. Već više od 20 godina, njihove porodice žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu svojih najmilijih niti gdje se oni nalaze.

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO