1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Pripremljen odgovor na zahtjev Bošnjaka za brisanje smrtne kazne iz Ustava RS

  ()

   Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske (RS) utvrdio je odgovor Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine na zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za ocjenu usklađenosti člana 11.  stav 2. Ustava tog bh. entiteta s državnim Ustavom.

  -U odgovoru se navodi da su nadležne institucije, na prvom mjestu Narodna skupština RS-a, još u periodu od 2007. do 2009. godine preduzele sve mjere u okviru svojih nadležnosti, kako bi se predmetni član Ustava stavio van snage – saopćeno je nakon sjednice skupštinskog odbora.

  Podsjeća se i da je parlament usvojio Amandman CXXV još 10. marta 2009. godine kojim je bilo predviđeno brisanje predmetnog člana Ustava RS-a, u kome je propisano da se smrtna kazna može izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela, ali on nije stupio na snagu, jer su, kako se tvrdi u saopćenju, delegati u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS glasali protiv.

  -Shodno navedenom, u odgovoru se ističe da su bošnjački delegati u Vijeću naroda, koji su i podnosioci predmetnog zahtjeva, jedini krivci zbog toga što Ustav RS još uvijek nije usklađen s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama – tvrdi se u saopćenju iz entitetskog parlamenta.

  Sjednicom Odbora je predsjedavao Nedeljko Čubrilović, predsjednik Odbora i predsjednik Narodne skupštine RS-a.

  Dopredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Dževad Mahmutović potvrdio je ranije za Fenu da su u Klubu Bošnjaka pokrenuli ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2 Ustava RS-a, koji se tiče smrtne kazne.

  – Gotovo smo sigurni da će taj zahtjev biti uvažen tako da će biti brisana smrtna kazna iz Ustava RS – rekao je Mahmutović.

  Ocijenio je da su bile neosnovane optužbe srpskih predstavnika vlasti u tom bh. entitetu da bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a nisu željeli ukidanje smrtne kazne u Ustavu RS-a, odnosno usvajanje 29 amandmana na Ustav RS-a, a među tim amandmanima je i onaj o ukidanju smrtne kazne.

  U Ustavu RS-a nalazi se provizija o smrtnoj kazni, iako se ona praktično ne može izvršiti, jer je to zabranjeno zakonima koji su na snazi.

  (FENA) M.B.

  http://www.fena.ba/article/1098676/pripremljen-odgovor-na-zahtjev-bosnjaka-za-brisanje-smrtne-kazne-iz-ustava-rs


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO