0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Priručnik za sudije i tužioce o korupcijskim izazovima u javnim nabavkama

  ()

  Kako bi bio povećan broj procesuiranih slučajeva korupcije u okviru sistema javnih nabavki Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovine (ACCOUNT) izradila je “Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski izazovi u postupcima javnih nabavki”.

  Priručnik su prezentirali danas autori Adnan Tulić, ujedno i šef Specijalnog odjeljenja Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, te iz ACCOUNT-a Mirela Porobić i Slobodan Golubović, koji su danas naglasili da su na ovaj način željeli kao civilno društvo pomoći u borbi protiv korupcije.

  Priručnik je rezultat nastojanja Mreže ACCOUNT i cilj mu je pružiti doprinos prevenciji zloupotrebe te efikasnijem procesuiranju i sankcioniranju krivičnih djela korupcije u javnim nabavkama.

  Kako je upozoreno kroz sistem javnih nabavki godišnje se u BiH potroši više od dvije milijarde KM te je zbog velike količine novca ta oblast izuzetno podložna korupciji, a smanjenje korupcije u tom sistemu doprinijelo bi smanjenju korupcije u bh. društvu općenito.

  Priručnik stavlja akcent na primjere iz sudske prakse, specifičnosti dokazivanja krivičnog djela te ključne dileme i probleme u praksi procesuiranja korupcije u javnim nabavkama.

  Direktor Mreže ACCOUNT Eldin Karić kazao je da je to doprinos onim predstavnicima pravosuđa koji zaista žele da se bore protiv korupcije, a bit će od koristi i svim drugim u tom lancu od ugovornih organa do ovlaštenih službenih osoba.

  Priručnik ima sistemska poglavlja koja se odnose na opis tog problema, donosi statističke podatke o vrijednostima ugovora u postupcima javnih nabavki, opisuje i koruptivne rizike kroz sve faze javnih nabavki te radnjama dokazivanja zloupotrebe položaja, a donosi i preporuke.

  Naglašena je i potreba izmjena Zakona o javnim nabavkama kojima bi se također omogućilo bolje procesuiranje korupcije, a akcenat je stavljen na uvođenje zakonitih posebnih istražnih radnji bez kojih je teško dokazati konspirativni dogovor i činjenje.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO