16.6 C
Sarajevo
Utorak, 9 kolovoza, 2022

  Priveden direktor škole u Bihaću Fatih Keskin, počelo hapšenje “guelenovaca” u BiH?

  Sudeći prema neslužbenim danas je započelo hapšenje tzv. “guelenovaca” u Bosni i Hercegovini!prenosi, Radiosarajevo.ba

  Naime, direktor srednje škole u Bihaću Fatih Keskin uhapšen je u utorak, te je u toku njegovo prebacivanje u Imigracioni centar u Sarajevu.

  Potvrdio je  i advokat Nedim Ademović, pravni zastupnik turskih državljana čije izručenje traži Turska.

  “Radi se o turskom državljaninu Fatihu Keskinu, koji inače direktor “Una Sana” koledža. On je jedan od turskih državljana koji ima stalno mjesto boravka u BiH već više od 15-20 godina. Čovjek sa porodicom živi i radi u BiH. Danas je pozvan u MUP Unsko-Sanskog kantona na razgovor, nakon čega je lišen slobode i priveden. Mi zvanično nemamo nikakvu informaciju, kao ured koji ga zastupa. Jer nam niko nije htio dati informaciju gdje je taj čovjek odveden, zašto, niti se ko htio predstaviti”, rekao je Ademović.

  Nadalje, Ademović je dodao da se “boji da se možda ne radi o faktičkoj otmici”.

  “Jedan broj državljana kao što su Kosovo, Azerbejdžan, Moldavija, na slične način privodile su turske državljane po zahtjevu vlast Republike Turske i faktički ih bez vođenja postupaka i mogućnosti sudske kontrole takvih postupka odvodili na nepoznato mjesto, odnosno deportirali i predavali faktički u vlast turskih organa.  Tako da postoji kod nas opravdana bojazan da se možda neće i u ovom slučaju takvo nešto desiti, jer nam niko ne želi dati informaciju gdje je čovjek odveden i šta se s njim trenutno dešava. Njegova supruga i poslodavac, također, nemaju informacija i ne znaju gdje je on”, dodao je Ademović.

    Stariji danas mogu napolje, maske i distanca obavezni

  Advokat je potvrdio da ima potencijalnu informaciju da Keskina prebacuju u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, ali da njima niko to nije htio potvrditi.

  “Tvrde da je tamo poslan…. S obzirom da se u ovom trenutku ne javlja na telefon, mi ne znamo gdje je odveden”, dodao je Ademović, dodajući kako jeste činjenica da su prilikom poziva u MUP USK tamo bili i predstavnici Službe za poslove sa strancima.

  Direktor Centra za poslove sa strancima Sobodan Ujić u izjavi  nije mogao ni potvrditi, niti demantirati informacije o privođenju Keskina. Dodao je da se “nešto radi”, ali da je prerano davati bilo kakve informacije o cijelom slučaju. 

  Prema ranijem pisanju medija, Keskin je 2015. godine bio je direktor “Una Sana” koledža “Bosna Sema” institucija.

  Vlast u Ankari zvanično je putem Ministarstva pravde BiH do sada zatražila izručenje četiri državljana turske koji se dovode u vezu sa  organizacijom FETO koju institucije Turske smatraju terorrističkim.

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU