Privremeno ukinute carine na uvoz električnih automobila

Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio je danas Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra, nakon inicijative Privredne komore BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila s dosadašnjih 15 na pet posto”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Dodaje se da na ovaj način Savjet ministara BiH želi motivisati građane te javni i privatni sektor, na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha i bolje zaštite životne sredine, ali i podizanja bezbjednosti u saobraćaju.

“Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punjače, što je još jedan podsticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punjača za ovu vrstu vozila, čija je priprema u toku”, navode iz Savjeta ministara BiH.

U saopštenju se dodaje da će uvođenjem značajnih olakšica na uvoz električnih i hibridnih vozila Savjet ministara BiH doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena.

The post Privremeno ukinute carine na uvoz električnih automobila appeared first on Prvi BH auto magazin.

auto.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU